Twee keer kopeggen om tarwezaad goed in te werken

Akkerbouwer Bert de Boer in het Groningse Beerta zaaide maandag een perceel met wintertarwe, maar door de vorst is het zaad niet goed in de grond gekomen. Daarom trok hij woensdag de rotorkopeg nogmaals over het perceel om de tarwe beter in te werken.

Twee+keer+kopeggen+om+tarwezaad+goed+in+te+werken
© Koos van der Spek

De Boer vond dat maandag na het zaaien het zaaibed er te grof bij lag en zag dat het zaad niet goed in de grond was gekomen. 'Achteraf gezien was het perceel toch nog iets te nat', denkt de akkerbouwer. Om de wintertarwe beter in te werken en ook het zaaibed vlakker te krijgen, ging hij woensdag nogmaals met de rotorkopeg over het zware kleiperceel in het Oldambt heen.

Het stuk wintertarwe van 15 hectare ligt er nu best mooi bij, vindt De Boer. 'Normaal doe ik het anders. Eerst kopeggen en dan zaaien. Nu deed ik dat in één werkgang en heb ik later dus nog een keer gekopegd. In een vorstperiode vind ik het altijd lastig het goede moment te bepalen. Je weet nooit precies wanneer en hoeveel vorst je gaat krijgen.'


Toen de Groningse ondernemer voor de tweede keer de rotorkopeg over het perceel trok, kietelde hij de bovenste 5 centimeter open om het tarwezaad lichtjes te kunnen inwerken. Normaal zaait De Boer de wintertarwe in oktober, maar door het natte oogstseizoen is dat enkele maanden opgeschoven.

'In theorie kun je tot uiterlijk eind januari wintertarwe zaaien. Vaak oogst ik 9 tot 10 ton per hectare. Dat zal nu wel wat minder zijn. Maar ja, niet geschoten is altijd mis', zegt de akkerbouwer nuchter. Door de late zaai bespaart hij wel op een duistbespuiting, die normaal gesproken in de herfst plaatsvindt. Of dat opweegt tegen de waarschijnlijk kleinere kilo-opbrengst is de vraag. Het ras betreft Extase. Dit ras valt onder de groep vroege- middenvroege afrijping in het kwaliteitssegment baktarwe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer