25 procent van het beoogde areaal wintergranen is niet gezaaid

Volgens Agrifirm is het landelijk gezien uiteindelijk op 75 procent van het beoogde areaal gelukt om wintergranen te zaaien. 'Met kerst moest er nog veel gebeuren, dus telers hebben daarna een behoorlijke inhaalslag gemaakt', constateert John Penning, manager Seed & Farm Supplies bij Agrifirm. CZAV meldt dat in het zuidwesten van het land zo'n 90 procent van het geplande areaal is ingezaaid met wintertarwe.

25+procent+van+het+beoogde+areaal+wintergranen+is+niet+gezaaid
© Job Hiddink

'Veel telers hebben in januari nog wintertarwe kunnen zaaien, maar we zitten zeker niet op de normale uitzaaihoeveelheid', bevestigt Penning. 'De verschillen per regio zijn groot. Op lichte gronden in Oost-Nederland is in 2024 bijna niets meer gezaaid. Percelen zijn daar te nat of te verslempt. Daarbij zijn op sommige plekken de aardappelen en suikerbieten onder zulke zware omstandigheden gerooid dat je op die percelen nog steeds niet terecht kunt.'

Akkerbouwers in het zuidwesten van het land hebben in januari een flinke inhaalslag weten te maken, zegt verkoopleider Bram de Visser van CZAV. 'Ongeveer 90 procent van het oorspronkelijk geplande wintertarweareaal in Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland is ingezaaid', schat hij. 'Er zijn percelen bij waar telers simpelweg niet op tijd terechtkonden. We adviseren om na half januari geen wintertarwe meer te zaaien.'


Dikker zaaien

Volgens De Visser is het ook wel wat gissen wat betreft het exact ingezaaide areaal. 'We weten hoeveel zaaizaad van wintertarwe we hebben verkocht, maar er is ook dikker gezaaid dan normaal door de omstandigheden. Waar een teler doorgaans kiest voor een zaaizaadhoeveelheid van 200 kilo per hectare, werd vanaf begin januari meestal gekozen voor ongeveer 250 tot 300 kilo per hectare.'


Vanwege de aanhoudende nattigheid kwam de vorstperiode half januari als geroepen. In een paar kostbare dagen dat telers het land op konden, kozen ze vaak voor een spitzaaicombinatie om de wintertarwe zo snel mogelijk in de grond te krijgen.


Spitzaaien

'Als telers spitzaaien, adviseren we om 10 procent dikker te zaaien, want een dergelijke combinatie laat het zaad dieper wegvallen in de grond. Omdat het ook al vrij laat was voor inzaai, adviseerden we nog meer zaaizaad te gebruiken', legt de verkoopleider van CZAV uit.

De Visser denkt dat ondanks de late zaai het nog steeds mogelijk is om goede wintertarweopbrengsten te halen. 'Dat gaat de rest van het seizoen bepalen. Bij zaai in januari is er altijd nog een koudestoot nodig voor vernalisatie. Dit is het proces waarbij de koudeperiode leidt tot versnelling van de ontwikkeling van de plant.' Daarnaast is het cruciaal dat er voldoende vocht beschikbaar blijft. 'Als het een vroeg voorjaar wordt, kun je vroeg stikstof strooien en dan kan er nog steeds 10 ton wintertarwe van een hectare komen.'


Weinig alternatieven

Omdat het in het werkgebied van Agrifirm op 25 procent van het beoogde wintergranenareaal niet is gelukt om te zaaien, moeten telers op zoek gaan naar alternatieve gewassen. 'Maar die zijn er behalve zomergranen niet veel', stelt Penning.

Zaaizaad voor zomergranen zijn namelijk beperkt beschikbaar. In Nederland, maar ook in Noord-Europa was de oogst afgelopen zomer zeker 30 procent minder. Ook de kwaliteit laat te wensen over. Na Denemarken heeft nu ook Nederland een derogatieverzoek ingediend bij de Europese Unie (EU).Als dat doorgaat, kunnen consumptiegranen worden gekeurd als zaaizaad, mits ze extra worden geschoond. Penning gaat ervan uit dat Nederland de derogatie krijgt toegekend. 'Dan lukt het om een groot deel van het nog in te zaaien areaal te voltooien. Daarover weten we over een week of acht meer. Het is nu koffiedik kijken.'

CZAV ervaart volgens De Visser geen problemen met tekorten van zaaizaad van zomergraan. 'Wij zagen het tekort afgelopen najaar al vroeg aankomen. Daarom hebben we op voorhand al extra ingekocht. Maar ook niet iedere teler kiest nu voor een zomergraan. We voorzien ook een lichte stijging van het areaal peulvruchten', stelt de verkoopleider vast.


Advies afhankelijk van situatie

Wat het beste alternatief is voor telers die het niet is gelukt om een wintergraan in te zaaien, is verschillend per situatie. Penning: 'Dat is afhankelijk van de grondsoort en de situatie op het perceel. Maar ook of je wel of geen rustgewasverplichting hebt en of je meedoet aan derogatie.' De kans dat een veehouder kiest voor mais, is volgens de manager Seed & Farm Supplies best groot. 'Een akkerbouwer zal juist sneller kiezen voor een zomergraan.'

Door de deels ingehaalde achterstand van de inzaai van wintertarwe maakt Penning zich nu minder zorgen dan met kerst. Wel heeft hij twijfels of de wintertarwe die al eerder is gezaaid, goed uit de winter gaat komen. 'Wintertarwe is best sterk, maar het was ook wel extreem weer en best veel percelen hebben een tijdje onder water gestaan.'Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer