Aantal uitbraken vogelgriep in Europa daalt flink

Het aantal gevallen van hoogpathogene aviaire influenza (HPAI) bij zowel pluimvee als wilde vogels was van half maart tot half juni het laagst sinds de uitbraken van de hoogpathogene H5N1-variant in 2019/2020 zijn begonnen. Dat meldt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid Efsa.

Aantal+uitbraken+vogelgriep+in+Europa+daalt+flink
© Twan Wiermans

Tussen half maart en half juni waren er vijftien uitbraken van vogelgriep bij pluimvee en 27 bij wilde vogels in dertien landen in Europa. In Nederland was er in deze periode geen enkele uitbraak van vogelgriep bij pluimvee. De laatste uitbraak dateert van 2 december 2023. Besmette wilde vogels zijn ook niet gevonden. Besmettingen van pluimveebedrijven ontstaan meestal door indirect contact met besmette wilde vogels, maar soms is er ook sprake van besmetting tussen bedrijven.

De Efsa komt met vier mogelijke factoren die invloed kunnen hebben op de daling van het aantal gevallen van vogelgriep. Allereerst verwacht de autoriteit dat eerdere infecties mogelijk hebben geleid tot een verhoogde immuniteit onder populaties van wilde vogels. Daarnaast zijn bepaalde populaties van wilde vogels waarschijnlijk afgenomen. Doordat er minder vogelgriep is onder wilde vogels, is er ook minder risico dat de omgeving besmet raakt door besmette uitwerpselen van zieke vogels. Tot slot is er mogelijk sprake van veranderingen in het vogelgriepvirus die het virus minder besmettelijk maken.


140 Amerikaanse melkveebedrijven besmet

Buiten Europa is het aantal besmettingen met vogelgriep vooral toegenomen in de Verenigde Staten. Daar heeft een nieuwe variant van het hoogpathogene H5N1-vogelgriepvirus zich vanuit een of enkele bedrijven in Texas verspreid over 140 melkveebedrijven in twaalf Amerikaanse staten. De eerste bedrijven zijn op een of andere wijze besmet geraakt door zieke wilde vogels. Binnen het bedrijf vindt besmetting tussen koeien onderling plaats via de melkmachine. De verspreiding naar andere bedrijven komt door het vervoer van niet zichtbaar besmet jongvee of koeien.

In de Verenigde Staten zijn nu vier mensen besmet geraakt met vogelgriep vanuit het melkvee, via melk of mest van de dieren. De vierde besmette persoon is net als de anderen medewerker op een melkveebedrijf. Hij heeft alleen lichte verschijnselen aan de ogen, net als twee anderen. Eén persoon had luchtwegklachten. Ze zijn allemaal behandeld en genezen.


• Lees meer over vogelgriep

Wereldwijd zijn tien andere vogelgriepbesmettingen bij mensen geconstateerd. De meeste door direct contact met pluimvee. Transmissie van mens naar mens is niet vastgesteld. Het risico van vogelgriep voor de mens wordt nog steeds als laag ingeschat en voor mensen die direct in aanraking komen met besmet pluimvee of koeien als laag tot matig.

De besmettingen in de Verenigde Staten komen waarschijnlijk door contact van medewerkers met besmette melk of uitwerpselen van de koeien. De Amerikaanse autoriteiten adviseren de medewerkers op de melkveebedrijven dan ook om persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken. Drinken van rauwe melk wordt ook afgeraden, in gepasteuriseerde melk is geen actief vogegriepvirus aanwezig. De Efsa adviseert mensen die in direct contact komen met besmet pluimvee of wilde vogels om persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer