Geen vogelgriep bij Nederlandse bedrijven in beperkingszone Duitse uitbraak

De twee Nederlandse pluimveebedrijven die binnen de 3 kilometerzone liggen van de uitbraak van vogelgriep in het Duitse Bad Bentheim, zijn vrij van vogelgriep. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.

Geen+vogelgriep+bij+Nederlandse+bedrijven+in+beperkingszone+Duitse+uitbraak
© Marcel Berendsen

Vanwege de uitbraak van een hoogpathoge vogelgrieptype H7N5 vlak over de grens in Bad Bentheim zijn een 3 kilometerzone (bewakingszone) en een 10 kilometer zone (bufferzone) ingesteld die beide deels in Nederland liggen. Op de twee Nederlandse pluimveebedrijven in de bewakingszone zijn door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit monsters genomen. Die blijken vrij te zijn van vogelgriep.

In de 3 kilometerzone en 10 kilometerzone in Nederland geldt een vervoersverbod voor onder andere broedeieren, eieren, pluimvee en pluimveemest. Ook gelden een ophok- en afschermplicht die minimaal dertig dagen duren na de eerste melding.


In Nederland liggen zes pluimveebedrijven in de 3 kilometerzone en 10 kilometerzone. In Duitsland gaat het om 317 bedrijven die samen bijna 1,5 miljoen stuks pluimvee houden. Of er in Duitsland meer besmette bedrijven zijn, is nog niet bekend.


Bron nog onbekend

De Duitse autoriteiten voeren het traceringsonderzoek uit. 'De bron van de infectie en de route van besmetting zijn nu onbekend, maar ik acht wilde vogels het meest waarschijnlijk als infectiebron', meldt landbouwminister Femke Wiersma in een Kamerbrief. Het is bekend dat er veel serotypen, meestal van een laagpathogene variant, circuleren onder wilde vogels. Mogelijk heeft een laagpathogene variant van het H7-type geleid tot infectie van pluimvee op het bedrijf, waar het vervolgens is gemuteerd naar een hoogpathogene variant.

Een dergelijk scenario heeft zich in Nederland in 2003 voorgedaan met een andere H7-variant (H7N7). Dat heeft toen geleid tot een groot aantal uitbraken van vogelgriep. Het Duitse traceringsonderzoek naar de besmetting kan misschien meer informatie geven over de situatie, de bron van de besmetting en de viruskarakteristieken.


Geen besmette wilde vogels

In Nederland zijn onlangs geen dode wilde vogels met hoogpathogene vogelgriep gevonden. Uit de monitoring op levende wilde vogels in juni zijn geen aanwijzingen van viruscirculatie van een H7-serotype. De minister vraagt de deskundigengroep dierziekten om een risicobeoordeling te doen van de situatie in Nederland. Op basis hiervan beziet Wiersma of extra maatregelen in Nederland nodig zijn om de kans op een vogelgriepuitbraak te verkleinen.


• Lees meer over vogelgriep

Voor de aanpak van vogelgriep is er het Intensiveringsplan preventie vogelgriep. Dit stappenplan en de acties daarin gaan over vaccinatie tegen het serotype H5N1. Tegen een H7-serotype is in de Europese Unie geen vaccin toegelaten. De minister zal de uitbraak in Duitsland onder de aandacht brengen van de vaccinproducenten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer