Vogelgriep in Duitse Bad Bentheim, vervoersverbod in Nederland

Op een leghennenbedrijf in de Duitse plaats Bad Bentheim vlak bij de Nederlandse grens is hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. De 3 en 10 kilometerzones reiken tot in Nederland en ook hier geldt nu een vervoersverbod.

Vogelgriep+in+Duitse+Bad+Bentheim%2C+vervoersverbod+in+Nederland
© Ger Loeffen

Het gaat om een hoogpathogene H7-stam van vogelgriep. Nader onderzoek door het Friedrich-Loeffler-Institut loopt nog. Het is dus een andere stam dan de hoogpathogene H5N1 die tot nu toe verantwoordelijk was voor de vogelgriepuitbraken in Europa.

Het getroffen bedrijf had 91.000 leghennen, volgens gegevens van de gemeente Grafschaft Bentheim. De pluimveehouderij is maandag 1 juli geruimd.


Bewakingszone tot in Nederland

Een voorlopig bewakingsgebied is ingesteld met een straal van 3 kilometer, dat reikt tot in Nederland. In deze zone liggen elf bedrijven of hobbyhouderijen die in totaal 232.300 dieren houden.

Voor deze locaties gelden strikte regels. Het pluimvee moet worden opgehokt en contact met wilde vogels moet worden vermeden. Daarnaast geldt voor de bedrijven in het bewakingsgebied een vervoersverbod voor dieren en eieren.

De 10 kilometerzone reikt nog verder in Nederland en ligt boven Losser, tot Oldenzaal in het westen en tot boven Denekamp. Zie hiervoor de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer