Utrechtse PAS-melders krijgen voorrang in stikstofbank

Bij het uitgeven van stikstofruimte gaat provincie Utrecht voorrang verlenen aan PAS-melders. Een ruime meerderheid van de Provinciale Staten heeft woensdag 26 juni ingestemd met een voorstel hierover van Gedeputeerde Staten.

Utrechtse+PAS%2Dmelders+krijgen+voorrang+in+stikstofbank
© LLTB

Door het geven van voorrang wil de provincie de PAS-melders helpen bij de legalisatie van hun bedrijf. De Partij van de Arbeid (PvdA) en Partij voor de Dieren (PvdD) vroegen zich daarbij af of PAS-melders ook gecompenseerd kunnen worden in plaats van gelegaliseerd.

Gedeputeerde Mirjam Sterk (Natuur en landbouw) zei 'dat ook dit spoor gevolgd zou kunnen worden', maar voegde er tegelijkertijd aan toe dat PAS-melders dat zelf ook moeten willen. Ook wees de gedeputeerde erop dat er voldoende geld beschikbaar moet zijn.


Later uitgeven

Sinds vorig jaar zomer kan vrijgekomen stikstofruimte in provincie Utrecht worden opgeslagen in de provinciale stikstofdepositiebank. Stikstofruimte die op een bepaalde plek vrijkomt, bijvoorbeeld door een veehouder die stopt, kan worden gereserveerd om op een later moment uit te geven.

Onder het oude stikstofbeleid hadden PAS-melders geen vergunning nodig. Zij konden door de beperkte omvang van hun bedrijf volstaan met een melding. De Raad van State zette vijf jaar geleden een streep door dat beleid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer