Ook Friesland pleit in Den Haag voor generaal pardon PAS-melders

Na de provincie Zeeland pleit ook Friesland voor een generaal pardon voor PAS-melders. Een meerderheid van de Provinciale Staten steunt een motie die gisteren werd ingediend door PVV, CDA, BBB en het onafhankelijke lid Albert van Dijk, met 31 stemmen voor en 11 tegen.

Ook+Friesland+pleit+in+Den+Haag+voor+generaal+pardon+PAS%2Dmelders
© Twan Wiermans

In Zeeland werd drie weken geleden ook al een pleidooi aangenomen om alle Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders vrij te stellen van de vergunningplicht. Het dagelijks bestuur van de provincie kreeg de opdracht om dit in Den Haag te bespreken.

De Friese Staten gaven hun college woensdag dezelfde taak mee, ook al benadrukte gedeputeerde Matthijs de Vries (ChristenUnie) dat de provincie is gebonden aan de uitspraak van de Raad van State. 'De PAS-melders zitten in een verschrikkelijke situatie', zei De Vries, die dit onderwerp op zich nam bij afwezigheid van vertrekkend gedeputeerde Femke Wiersma. 'Het is een opdracht aan ons allemaal om deze problematiek op te lossen. Maar we moeten ook aan de slag voor de natuur.'


'Superbraaf'

Volgens De Vries 'past het op dit moment niet om als college te pleiten voor een generaal pardon'. Hij ontraadde daarom voorafgaand aan de stemming dat deel van de motie. 'U zegt eigenlijk: we zijn superbraaf', aldus indiener Harrie Graansma van de PVV. 'U weigert dus zelfs om te zoeken naar openingen.'

Onder meer PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 stemden tegen. Maar een meerderheid van de Staten gaf het college de opdracht om 'actief te pleiten' bij de Tweede Kamer en het ministerie voor een generaal pardon. En ook om 'proactief te zoeken' naar alternatieve oplossingen voor de legalisatie van PAS-melders in Friesland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer