Na langste dag van het jaar zit veel mais nog niet in de grond

Nu de langste dag van het jaar is gepasseerd, maken telers, adviseurs en zaadleveranciers de balans op. Vooral in het zuiden van het land is lang niet alle mais gezaaid door de natte omstandigheden. Teelttechnisch gezien is het advies om mais nu niet meer in te zaaien. Toch kiezen sommige melkveehouders daar wel voor, in de hoop dat er toch nog wat van terechtkomt.

Na+langste+dag+van+het+jaar+zit+veel+mais+nog+niet+in+de+grond
© Johan Wissink

Commercieel manager Jos Groot Koerkamp van Limagrain werkt al 33 jaar bij de zaadleverancier en heeft dit nog nooit meegemaakt. 'Het zijn vooral bepaalde gebieden waar percelen nog niet zijn ingezaaid. In Noord- en Midden-Nederland zit de mais er wel in, al is de Veluwe dan weer heel nat.'

Verder ziet Groot Koerkamp vooral problemen in Limburg, in het zuidwesten en in Noord-Brabant ten zuiden van Tilburg en Eindhoven. 'In sommige hoekjes is de helft van de mais nog niet gezaaid, zoals in de Alblasserwaard. Mijn inschatting is dat 70 tot 80 procent van de mais in de grond zit.'


Adviseur Gerard Abbink van Groeikracht is zelf actief in de Achterhoek. 'We komen er genadig van af. Bij ons zit alles er nu wel in. In Drenthe staat de mais er op sommige plekken zelfs fantastisch bij. Maar ik weet van loonwerkers in regio De Peel dat daar 15 tot 20 procent niet is gezaaid. Er verzuipt ook veel.'

Abbinks advies is om dan toch maar voor Italiaans raaigras te kiezen of dat te laten staan, als er nu nog niet is gezaaid. 'Dan kun je het jaar rustgewas naar voren halen. Of bijvoorbeeld gerst als groenvoeder telen.'


Noorden van het land is klaar

Bij KWS ontstaat een redelijk beeld over het areaal ingezaaide mais, uit de gegevens die het bedrijf heeft. 'In het noorden van het land is het klaar, daar is alle mais gezaaid', vertelt regionaal verkoopmanager Bart Sol. 'Wel later dan gebruikelijk, maar daar is het gelukt. In het zuiden is niet alles gezaaid. Maar of het om 2 of 10 procent gaat, kan ik niet met zekerheid zeggen. Op plaatselijk niveau kan het percentage areaal dat niet is gezaaid nog hoger zijn.'

Volgens Sol is het waarschijnlijk dat de late inzaai opbrengst kost en dat ook de afrijping minder goed verloopt. Dit kan gevolgen hebben voor het energieniveau van de mais en daarmee de kwaliteit van het rantsoen, als het wordt geoogst. 'Het is erg jammer voor de melkveebedrijven die een topkwaliteit mais goed kunnen gebruiken.'


Keuze voor een ander ras

Diverse maistelers zijn in de laatste weken nog overgeschakeld op een ander ras. Met name naar het toch al populaire KWS-ras Nevo was veel vraag. Het bedrijf heeft een aantal vrachtwagens uit Duitsland laten komen met dit zaaizaad, omdat het daar nog voorradig was.

Daarnaast zijn telers die bij Limagrain hebben gekocht nog gewisseld van ras, vertelt Groot Koerkamp. Hij noemt verder de voederbiet als optie. 'Ook al is het ook voor voederbieten verschrikkelijk laat. Maar daar groeit dan nog wel een biet onder. Als je dan in november of december gaat rooien, is er wel minder opbrengst dan bij normale omstandigheden.'


Hopen op warme zomer

Het is nu hopen op een warme zomer en goed najaar met temperaturen boven de 25 graden en 's nachts boven de 15 graden, geeft Abbink aan. 'Mais is een warmteminnend gewas, het draait om de temperatuursommen nu het aantal groeidagen niet meewerkt.'

Met de massa zal het bij de laat ingezaaide mais nog wel meevallen, verwacht Abbink. 'De mais is geneigd in de groei een inhaalslag te maken. Het kolfaandeel zal dit jaar tegenvallen door het gebrek aan groeidagen en zonuren. Daardoor mis je uren fotosynthese en dus zetmeelvorming.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer