Lastige keuze ondernemers rond maiszaai

Nu de langste dag, 21 juni voorbij is, staat een aantal ondernemers voor een lastige keuze. Moeten ze alsnog zaaien met het risico op een mais zonder kolf of zijn er andere alternatieven? Maismeetnetdeelnemer Gerrit de Jong uit het Utrechtse Meerkerk wil voor het eerste kiezen, met de hoop dat dit snel kan. De draagkracht van de grond moet dit wel toelaten.

'We hebben het een paar keer geprobeerd, maar iedere week hadden we hier weer plensbuien. Het is zelfs nu nog te nat om de mais te zaaien. We staan nu in de zon en hopen dat het nog een paar dagen droog blijft. Boven in de grond droogt het wel op, maar iets dieper in de grond blijft het nat', stelde De Jong maandag.

Het was de ondernemer wel gelukt om de groenbemester kapot te vrezen en vervolgens de cultivator in te zetten. Daarna regende het weer. Maandag heeft hij nog de cultivator ingezet. Hij hoopt deze week met de rotorkopeg de bodem zaaiklaar te kunnen maken. 'Anders hebben we helemaal geen mais, we hebben gras genoeg. Een goede maisopbrengst kan bijna niet meer, maar je weet het nooit.'


De Jong is niet de enige die de mais nog in de zak heeft zitten. In de Alblasserwaard moet nog de helft van de mais worden gezaaid, schat commercieel manager Jos Groot Koerkamp van Limagrain in. Hij raadt in principe af om nu nog mais te zaaien, hoewel hij ook amper alternatieven ziet. 'Bij zaai na de langste dag is de kans groot dat er geen kolf in de plant komt. De kwaliteit loopt daarmee hard terug.'

Groot Koerkamp raadt voor wie wel zaait aan om ondiep te zaaien, zodat de mais snel kan opkomen. Wel is er dan een risico op vogelschade. Ook is in zijn ogen een goed zaaibed een vereiste. 'Dat valt niet mee, omdat de grond kluiterig is. Verder is het hopen op een goede zomer en nazomer.'

Bij De Jong ligt ieder jaar een maisdemoveld van Limagrain, waarbij verschillende rassen met elkaar worden vergeleken. Dit veld is ook nog niet gezaaid. Groot Koerkamp vindt het belangrijk dat de rassen in de praktijk worden getoond, misschien alleen de vroege rassen. 'Je kunt laten zien wat er dan nog daadwerkelijk gebeurt met die rassen, of er ook grote verschillen ontstaan.'Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer