Nog lang niet alle mais gezaaid

Bij de meeste deelnemers aan het Maismeetnet is de mais inmiddels gezaaid, al hebben enkele ondernemers in Zuid-Nederland nog niet alles kunnen zaaien. Elders wil de mais, vanwege de kou van begin deze week, niet echt groeien.

Nog+lang+niet+alle+mais+gezaaid
© Niels de Vries

Hoewel het vorige week behoorlijk droog was, is de mais nog niet overal gezaaid. Gerrit de Jong uit Meerkerk deed maandag 10 juni een poging om alvast te bemesten: ‘Na één tank begon het te regenen en plakte de grond.’ De melkveehouder hoopt op mooie, droge dagen, zodat het perceel weer berijdbaar wordt.

Ook Pieter Peters in Oirschot heeft nog niet alle mais gezaaid. ‘De mais die er staat, trekt wel door. We hebben mooi weer gehad.’ Voor Corné Rommens uit Hoeven en Ronald Raaijmakers uit Stevensbeek is het ook spannend. Zij moeten eveneens nog een deel zaaien.

Het mooie weer van vorige week heeft ervoor gezorgd dat er noordelijker wel is gezaaid. Bij Roelof de Jong in Abbega op vrijdag 7 juni en bij Guido Frijns in Reijmerstok, Bert Wissels in Hengelo en Albert van Egdom in Woudenberg was de loonwerker op zaterdag 8 juni actief.

‘Eén plek was te nat, dat hebben we overgeslagen. Een ander perceel moeten we nog ploegen’, vertelt Wissels. Frijns verwachtte dinsdag 11 juni dat de rest van de mais er deze week in gaat. ‘Maandag hebben we maar 4 millimeter neerslag gehad.’


Haastwerk

Voor de loonwerker bij Van Egdom was het haastwerk. Donderdag 6 juni kwam er vaste mest op, daarna is het perceel met de schijveneg bewerkt. ‘We hebben bewust minder mais gezaaid: 80.000 zaden per hectare. Dan kan de mais zich beter ontwikkelen. Meer kun je niet, we zijn een maand te laat.’

Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond is blij dat het af en toe wat regent. ‘Met een beetje bladregen groeit de mais weer. Maisplanten hebben geen wortelstelsel. Nu een periode van droogte zou ook niet best zijn. Wel mag de temperatuur wat omhoog.’
Ook Dedde Jan Tilma uit Hantumhuizen vindt het wat fris: ‘Het is hier te koud. De mais wil nog niet echt groeien. Je doet daar weinig aan. Daarentegen groeit onkruid altijd.’

Bij Bas Fokkert uit Holthone is sprake van vraat door kraaien. ‘Het aantal planten is gereduceerd van 95.000 naar 85.000. Overzaaien loont waarschijnlijk niet. Ik heb geluk gehad dat we enkele dagen later een perceel ernaast hebben gemaaid en bemest. Dat vinden kraaien dan interessanter.’Roelof de Jong, melkveehouder in Abbega en deelnemer van het Maismeetnet
Roelof de Jong, melkveehouder in Abbega en deelnemer van het Maismeetnet © Jorien Slager

‘Grote hoeveelheid vocht maakte voorbereidingen lastig’


Melkveehouder Roelof de Jong in het Friese Abbega heeft op 7 juni zijn mais voor het Maismeetnet gezaaid. Daarmee is hij de laatste in de regio. ‘De voorbereidingen waren lastig. En met de regen van vandaag hoef je het land ook niet op te gaan.’

‘Een tijdje geleden heeft de loonwerker per hectare 40 tot 50 kuub drijfmest in de rij gegeven, met behulp van een gps-systeem. Daarna is er redelijk wat water op de percelen terechtgekomen, waardoor deze niet meer berijdbaar waren. Daarnaast viel op dat het perceel waar vorig jaar grasland op stond, vochtiger was dan het perceel waar vorig jaar mais op stond’, legt De Jong uit.


Merkte je wat van dit vocht?

‘Het perceel is bewerkt met een overtopfrees. De loonwerker moest een paar keer stoppen, omdat het te nat was. De grond bleef smeuïg en werd niet meegefreesd. Donderdag en vrijdag ging het goed. Daarna is gezaaid en is een gedeelte extra aangerold met de cambridgerol.'

‘De grond was nog niet droog genoeg, waardoor de rijen lastig dicht gingen. De rol heeft een werkbreedte van 7 meter, dat schiet op. Ook hebben we op natte plekken greppels gemaakt, zodat het overtollige water kan weglopen. Mais en water gaan niet goed samen.’


Dus het moet stoppen met regenen?

‘Maandag 10 juni hebben we alleen al tot de middag weer 14 millimeter neerslag gehad. We hopen dat het nu wat rustiger wordt. Maar vooral ook dat de temperatuur wat hoger wordt. Met deze temperatuur doet de mais niet veel.’


Hoe staat het in de omgeving?

‘Voor zover ik kan zien, ben ik – net zoals vorig jaar – de laatste. Veel ondernemers waren veertien dagen eerder met de zaai. Een later tijdstip hoeft niet erg te zijn. Zolang de situatie voor de maisgroei gunstig is, komt er een goed gewas op. Dat is onze ervaring uit eerdere jaren.’


Heb je vanwege de late zaai een ander ras gekozen?

‘Nee, dit ras hebben we in het voorjaar al gekozen, samen met de adviseur. Hier zijn we altijd laat met zaaien, dus kiezen we een vroeg ras. LG Revelation is wel een nieuw ras. De cijfers zijn goed, vooral als het gaat om de VEM-opbrengst en hoeveelheid zetmeel. Maar met nieuwe rassen blijft het afwachten.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer