Vrienden ontwerpen speciale woeler om verzopen mais te redden

Deze maislandwoeler moet veel mais redden op dichtgeslagen percelen. Bij het Overijsselse Enter is afgelopen maand ruim 200 millimeter regen gevallen. 'Je ziet dat de mais de gele kleur krijgt en paars wordt. Er is nog niet overal gezaaid, dus op de mais die er staat moeten we zuinig zijn', zegt ontwerper Tom Kenkhuis.

Samen met Marcel Slaghekke en met medewerking van landbouwmachinefabrikant Evers Agro is de machine tot stand gekomen. Met de maislandwoeler wordt de grond losgewoeld op een behoorlijke diepte en wordt weer zuurstof in de bodem gebracht.

'De machine trekt de grond iets omhoog. We gaan ongeveer 35 centimeter diep door de bodem. Daardoor krijgen de wortels meer lucht en kunnen de planten dieper wortelen. Zo ontwikkelt de maisplant zich beter', vertelt Kenkhuis.

Bram Dieker van Evers Agro verwacht dat deze mais is gered. 'Dit is een kans om met dit uitdagende voorjaar toch voldoende zetmeel te oogsten in het najaar.' Met de zaaimachine kan gelijk onderzaai worden toegepast.


50 hectare bewerkt

Vanuit het hele land is er aandacht voor deze machine die in een week is gerealiseerd. 'Vorige week zaterdag zijn we begonnen met een cultivator. Maandagavond startten we met sleutelen en dit weekend hebben we al 50 hectare bewerkt', meldt Kenkhuis.

De ontwerper van de maislandwoeler laat twee planten zien van het eerste perceel. 'In een week tijd zie je dat het wortelgestel waar we gewoeld hebben bijna twee keer zo groot is als waar dit op hetzelfde perceel niet is gebeurd', aldus Kenkhuis.

'We komen vrij dicht bij de maisplant, maar omdat we 35 centimeter diep zitten, blijven we onder de wortel. Je moet niet denken: ik ga even bunders maken. Je moet voorzichtig rijden', geeft Dieker aan. Het meest vernuftige stukje techniek zijn volgens hem de tanden. 'Je breek alleen maar onderin de grond en gaat geen grondlagen mengen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer