Hermans: nieuw kabinet staat achter klimaatdoelen

Het nieuwe kabinet staat achter de klimaatdoelen van het demissionaire kabinet. Dat hebben de nieuwe coalitiepartijen afgesproken en dat wordt door alle nieuwe bewindslieden onderschreven, zegt aankomend minister Sophie Hermans van het nieuwe ministerie Klimaat en Groene Groei.

Hermans%3A+nieuw+kabinet+staat+achter+klimaatdoelen
© Dirk Hol

Hermans zal ook haar beoogd collega-ministers die niet geloven in door de mens veroorzaakte klimaatverandering, houden aan de afspraken in het hoofdlijnenakkoord. 'Die afspraken staan en daar zal ik iedereen in het kabinet aan houden', zegt de VVD'er in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Dat geldt dus ook voor beoogd PVV-ministers als Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat en Reinette Klever voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, die door leden van de oppositie worden omschreven als 'klimaatontkenners'. In de samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, die ook klimaatonderwerpen raken, verwacht Hermans genoeg 'doorzettingsmacht' te hebben.

De klimaatdoelen op zich vindt Hermans niet eens het belangrijkst. 'Een doel is maar een cijfer.' Zij benadrukt dat de overgang van fossiele naar duurzame energie ook helpt om 'sneller onafhankelijk te worden van landen waar we helemaal niet van afhankelijk willen zijn'. Daarnaast zorgt het volgens de VVD'er voor de 'groene groei' die is opgenomen in de naam van haar nieuwe ministerie.


Tandje minder

De beoogd minister van Klimaat en Groene Groei kondigt wel aan dat het 'moeten' in het klimaatbeleid een tandje minder wordt. Dat is bijvoorbeeld te zien in het schrappen van de verplichting voor huishoudens om een warmtepomp aan te schaffen als de cv-ketel het begeeft. Mensen zijn ook uit zichzelf wel bereid 'de schouders eronder te zetten', gelooft zij.

Verdachtmakingen aan het adres van klimaatwetenschappers zal Hermans niet pikken van haar toekomstige collega's in het kabinet, die zij ook in dat opzicht 'heel scherp' gaat volgen. Zij verzekert dat zij deze tak van de wetenschap zelf 'heel hoog heeft zitten' en daar 'helemaal niets' van in twijfel trekt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer