Extreem weer slaat duizenden keren toe in Europa

Het aantal keren dat extreem weer in Europa toeslaat neemt in snel tempo toe. Tussen 2023 en 2024 zijn er bijna 17 duizend gevallen van hevige neerslag, zware hagelbuien en blikseminslagen geteld.

Extreem+weer+slaat+duizenden+keren+toe+in+Europa
© Dirk Hol

Door de toename van extreem weer gaat de landbouw in Europa, inclusief Groot-Brittannië, een onzekere toekomst tegemoet, stelt een nieuwe studie van het internationale consultancybureau Inverto, een onderdeel van de Boston Consulting Group.

Uit het onderzoek blijkt dat Europa steeds vaker wordt geconfronteerd met extreme weersomstandigheden. In de twaalf maanden voorafgaand aan februari 2022 vonden er 11.442 van dergelijke gebeurtenissen plaats, in de twaalf maanden tot februari 2024 was dat aantal met 48 procent gegroeid tot 16.956.

Alleen al het aantal zware hagelbuien is in dezelfde periode met 72 procent toegenomen, van 4.277 naar 7.343. Een zo'n storm veroorzaakte afgelopen jaar voor 35 miljoen euroschade aan gewassen in de Spaanse regio rondom Valencia in Spanje.


Schade aardappeloogsten

Daarnaast wordt gewezen op schade aan de aardappeloogsten in het noordwesten van Europa. Ook dit jaar kampen veel akkerbouwers in die regio’s met de gevolgen van wateroverlast.

Inverto-directeur Katharina Erfort waarschuwt voor ontwrichting van voedselketens door het steeds extremere weer. ‘Het is daarom essentieel dat bedrijven lessen trekken uit recente gebeurtenissen en zich voorbereiden op toekomstige verstoringen. Bedrijven moeten investeren in krachtige instrumenten voor identificeren en managen van risico’s.’


Inkopende partijen krijgen het advies hun voorraden te betrekken uit verschillende regio’s. Daar waar mogelijk uit gebieden die minder onder invloed staan van extreem weer.

De onderzoekers zien al dat dreigende tekorten prijsopdrijvend werken. Na de slechte oogsten van vorig jaar zijn de prijzen voor alleen al de frietaardappelen van het ras Maris-Piper tot december 2023 met 158 procent gestegen.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer