Wiersma: 'Koester hoogproductieve landbouw, ook voor de natuur'

Beoogd landbouwminister Femke Wiersma breekt een lans voor hoogproductieve landbouw. 'De afgelopen tijd heeft hoogproductieve landbouw een nare nasmaak gekregen. Toch is er juist ook meer ruimte voor andere opgaven zoals de natuur als we hoogproductieve landbouw koesteren.'

Wiersma%3A+%27Koester+hoogproductieve+landbouw%2C+ook+voor+de+natuur%27
© Dirk Hol

Dat schrijft de BBB-politica in haar motivatiebrief aan de landbouwcommissie van de Tweede Kamer. Zij gaat maandag 24 juni van 19 tot 21 uur in gesprek met de Kamerleden tijdens een hoorzitting over haar voordacht als minister. Ook beoogd staatssecretaris Jean Rummenie is daarbij aanwezig.

Wiersma geeft in de brief een inkijkje in de richting die zij met het beleid op wil. 'Mijn visie op de landbouw is dat we een hoogwaardige landbouwsector hebben die toonaangevend is wereldwijd. Ook het agro-kenniscluster behoort tot de absolute top. Om deze positie te behouden voor de toekomst, moeten we de landbouwsector vitaal houden.'


'Geen transitie'

Anders dan voorgaande bewindslieden spreekt Wiersma nadrukkelijk niet over een transitie in de agrarische sector. 'De landbouw is in ontwikkeling, dat is hij altijd. De landbouw ziet er nu volstrekt anders uit dan honderd jaar geleden en over honderd jaar zal dat opnieuw zo zijn. Ik wil daarbij benadrukken dat dit geen ‘transitie’ is, waarin voor mijn gevoel een waardeoordeel wordt gegeven, maar (door-)ontwikkeling. Als overheid staan wij ervoor aan de lat dat te faciliteren met deugdelijk beleid.'

De beoogd minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur kan zich dan ook goed vinden in de uitgangspunten van het hoofdlijnenakkoord; innoveren, doelenbeleid met ruimte voor ondernemerschap en langjarige reële vergoedingen voor diensten, schrijft ze. 'In mijn optiek is het randvoorwaardelijk dat diensten op het gebied van agrarisch natuurbeheer langjarig een goede beloning krijgen.'

Wiersma noemt voedselzekerheid randvoorwaardelijk voor een gezonde, vitale en welvarende samenleving. 'Het is een fundament voor onze samenleving. Ik geloof oprecht dat dit fundament, onze landbouw, van onze samenleving versterking behoeft voor de toekomst van Nederland.'


Jean Rummenie, beoogd staatssecretaris van Visserij, Voedselzekerheid en Natuur bij aankomst in de Tweede Kamer.
Jean Rummenie, beoogd staatssecretaris van Visserij, Voedselzekerheid en Natuur bij aankomst in de Tweede Kamer. © Dirk Hol

Ook beoogd staatssecretaris van Visserij, Voedselzekerheid en Natuur Jean Rummenie (BBB) benadrukt in zijn motivatiebrief de kracht van de Nederlandse agrarische sector. Hij verwijst naar zijn verleden als landbouwraad. Hij verbleef hiervoor jaren in het buitenland, maar keerde in 2020 terug.

'Dat was een vreemde thuiskomst', schrijft Rummenie. 'Dit land was, toen ik voor het eerst naar buiten ging, een internationaal georiënteerd land dat over de dijken heen keek. Bij mijn terugkomst vond ik een naar binnen gericht, in zichzelf verdeeld land dat niet meer het internationale perspectief ziet en zichzelf verliest in onnodige tegenstellingen in plaats van trots te zijn op wat we hier al hebben bereikt.'


ASML van het Westland

'We staan nu uiteraard met z'n allen voor een grote opgave', beschrijft de Hagenaar. 'Te weten vorm te geven aan de energietransitie en de verdere verduurzaming van ons land. Dat kan alleen gebeuren als we met z'n allen de handen ineenslaan en samen onze schouders eronder zetten met respect voor onze diamanten zoals onder andere de landbouwsector. Vergeet niet, de tuinbouwsector is het ASML van het Westland en een hightech sector.'

De hoorzittingen zijn nieuw in het formatieproces. De bijeenkomsten zijn openbaar. De kandidaat-bewindspersonen krijgen tijdens de hoorzittingen eerst elk vier minuten spreektijd om zichzelf te introduceren. Daarna kunnen de Tweede Kamerleden ieder een vraag stellen. Na beantwoording kan er een tweede vragenronde plaatsvinden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer