Profiel: Bliksemcarrière voor 'dossiervreter' Femke Wiersma

Met haar benoeming als minister voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) maakt de politieke carrière van Femke Wiersma (BBB) opnieuw een versnelling door. Na amper een jaar als landbouwgedeputeerde in provincie Friesland maakt ze de overstap naar het Haagse ministerie aan de Bezuidenhoutseweg.

Profiel%3A+Bliksemcarri%C3%A8re+voor+%27dossiervreter%27+Femke+Wiersma
© Dirk Hol

Zelf verklaart Wiersma (39) haar politieke motivatie uit de onvrede in de samenleving over besluitvorming waarin het publiek zich niet meer vertegenwoordigd voelt. In haar ogen moet er een cultuurverandering komen, zodat er weer vertrouwen ontstaat in de politiek.

Bestuurder Wiersma wordt door mensen met wie ze werkt omschreven als een toegankelijke, harde werker en 'dossiervreter' die beschikt over veel inhoudelijke kennis en het niet schuwt haar standpunten uit te dragen. Anderen die haar als politica ontmoetten, noemen haar ook wel 'wisselvallig'. 'In eerste instantie stug, je moet er doorheen prikken.'

Bij het speculeren over de nieuwe landbouwminister klonken de namen van meer ervaren BBB-gedeputeerden als Maurits von Martels, Harold Zoet en Leon Faassen. De benoeming van de veel jongere Wiersma komt daardoor enigszins uit de lucht vallen.

Wiersma’s standpunt is dat de markt zijn werk moet doen. De overheid moet 'minder opleggen'


Groot vertrouwen in Wiersma

Gelet op de sterke band tussen Wiersma en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas komt haar benoeming niet helemaal onverwachts. De partijleider toonde al eerder een groot vertrouwen in de Friezin, van 2019 tot 2021 was ze lid van het partijbestuur.

In haar boek 'Gewoon Gezond Verstand' beschrijft Van der Plas hoe ze Wiersma polste voor het lijsttrekkerschap voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Ze was toen beleidsmedewerker bij de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). De partij zag in haar een belangrijke stemmentrekker onder melkveehouders. Voorheen was ze al actief bij de Vereniging tot Behoud van Boer & Milieu en adviseur bij Team Agro NL.

Het lijsttrekkerschap laat Wiersma aan zich voorbij gaan. Het campagnevoeren zou ten koste gaan van de tijd die ze aan haar vier jonge kinderen kan besteden, noteert Van der Plas. Uiteindelijk wordt het plaats twee op de BBB-lijst, waardoor ze naast een Kamerzetel grijpt.


Schaduw van Van der Plas

Desondanks vindt ze als fractiemedewerker haar nieuwe werkplek in het Kamergebouw. Tijdens debatten is ze twee jaar lang de schaduw van Van der Plas. In die tijd leert ze het politieke handwerk en bouwde ze kennis op over de dossiers stikstof, mestbeleid en waterkwaliteit die zwaar drukken op de land- en tuinbouw en waarin ze als minister opnieuw haar tanden in kan zetten.

In de zomer van 2023 volgt de overstap naar provincie Friesland, waar ze gedeputeerde wordt voor de portefeuille Landbouw, Programma Landelijk Gebied, Sport, Gezondheid en Sociaal beleid, Luchtvaart en Erfgoed. Namens Friesland zit ze ook in het bestuur van het Interprovinciaal Overleg (IPO) en is ze daar voorzitter van de Commissie Landelijk Gebied. Het stikstofdossier heeft ze als gedeputeerde nooit losgelaten.

Nadat in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB een streep was gezet door het budget voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) zette Wiersma die plannen in de ijskast en ontbond ze de daarvoor ingestelde commissie. Dit tot grote onvrede bij linkse partijen in de Friese Staten.

Vanuit die hoek komt ook de kritiek op haar beleid. Ze zou veel aandacht hebben voor technische innovaties en minder voor de ontwikkelingen bij natuurinclusieve en biologische boeren. Toen ze voor de Friese Landbouwagenda besloot producten van die boeren minder te gaan promoten, leidde dat tot felle reacties op social media.

Wiersma's standpunt is dat de markt zijn werk moet doen. De overheid moet 'minder opleggen', een visie die we in de Tweede Kamer vast vaker gaan horen.


Dichterbij bij kinderen

De terugkeer naar Friesland in 2023 had voor Wiersma persoonlijk het voordeel dat ze dichter bij haar kinderen en vriend Jort in Holwerd kwam te werken. Dat ze nu weer de lange reizen naar Den Haag aangaat – ditmaal met dienstauto en chauffeur – tekent haar ambitie om op landelijk niveau de bakens voor de landbouw te verzetten.

De kersverse landbouwminister raakte bij het grote publiek bekend door haar deelname in 2010 aan het programma Boer Zoekt Vrouw. Daar hield ze een inmiddels gesneuveld huwelijk met boer Gijsbert Bakhuisen en twee dochters en een zoon aan over. Uit een eerdere relatie had ze al een zoon.


Wiersma volgde een opleiding Sociaal-maatschappelijke dienstverlening, werkte bij de klantenservice van Essent en voor Friese gemeenten als consulent Wet maatschappelijke ondersteuning. Door haar huwelijk kwam ze in aanraking met de melkveehouderij en al snel vond ze haar bestuurlijke weg in die sector.

De Haagse vuurdoop voor de nieuwe minister van LVVN vindt mogelijk op 3 juli plaats. De landbouwcommissie in de Tweede Kamer heeft dan onder voorbehoud een mestdebat ingepland. Het voorbehoud gold voor als er nog geen nieuwe landbouwminister zou zijn. Met Femke Wiersma, die vermoedelijk over anderhalve week officieel wordt benoemd, is die nieuwe bewindsvrouw gevonden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer