'Schrap 1 oktoberregel voor consumptieaardappelen voor 2024'

LTO Nederland stelt voor om de 1 oktoberregel voor consumptieaardappelen voor het jaar 2024 te schrappen. Daarnaast zal er op korte termijn overleg plaatsvinden met de agrarische sector en deskundigen om te beoordelen voor welke andere gewassen zo'n maatregel ook nodig is. Dat moet voor 1 september duidelijk zijn.

%27Schrap+1+oktoberregel+voor+consumptieaardappelen+voor+2024%27
© Marcel Berendsen

Dat meldt LTO in een reactie op een besluit in de Tweede Kamer. Een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer wil een alternatief voor kalenderlandbouw. De aanleiding voor dit standpunt zijn de problemen in de akkerbouw. Door de grote hoeveelheid neerslag zijn boeren genoodzaakt hun gewassen veel later dan normaal in te zaaien. Daardoor is het ook al duidelijk dat het voor veel boeren niet haalbaar is om voor 1 oktober te oogsten, zoals eigenlijk de bedoeling is.

Op de lange termijn vindt LTO dat de regering in overleg met de agrarische sector een plan moet ontwikkelen voor een structurele oplossing ter vervanging van kalenderlandbouw. Dit voorstel zal worden opgenomen in het achtste actieprogramma Nitraatrichtlijn. Een tussenoplossing voor 2025 zou kunnen zijn om de datum van 1 oktober los te laten en het standaard inzaaien van een vanggewas te stimuleren. LTO heeft al gesprekken gevoerd met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en heeft voorstellen neergelegd.


Noodkreet

LTO zit grotendeels op één lijn met de Tweede Kamer. De organisatie vindt het ook een goed teken dat de politiek de noodkreet van de agrarische sector heeft opgepakt. De Tweede Kamer erkent daarmee de aanzienlijke uitdagingen waarmee Nederlandse boeren worden geconfronteerd en de onwerkbaarheid van kalenderlandbouw.

Voor de structurele aanpak is het belangrijk dat goede landbouwpraktijk centraal gaat staan en er ruimte blijft voor ondernemerschap, vindt LTO. 'Met de weersomstandigheden die we dit voorjaar zien, is het cruciaal dat ondernemers zelf de beste maatregelen kunnen nemen op de beste plek zonder dat dit generiek wordt voorgeschreven.'

Boeren en tuinders worden door klimaatverandering vaker geconfronteerd met extreem weer. LTO pleit er daarom voor om het fiscaal reserveren mogelijk te maken. Op die manier kunnen ondernemers in 'goede' jaren middelen reserveren voor jaren waarin opbrengsten tegenvallen of zelfs uitblijven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer