Friesland roept minister Adema op: stop met kalenderlandbouw

Provincie Fryslân wil dat demissionair landbouwminister Piet Adema stopt met kalenderlandbouw. Het provinciebestuur heeft daarover dinsdag een brief aan Adema gestuurd.

Friesland+roept+minister+Adema+op%3A+stop+met+kalenderlandbouw
© Burt Sytsma

Met de brief gaven Gedeputeerde Staten van de noordelijke provincie gehoor aan een eerder aangenomen motie van de Statenfracties van BoerBurgerBeweging (BBB), VVD en Forum voor Democratie. Eerder werd in Drenthe ook al gepleit voor het verdwijnen van kalenderlandbouw. Dit jaar gold er voor het eerst een deadline voor boeren op zand- en lössgronden. Zij moesten hun hoofdteelt voor 1 oktober oogsten en inwisselen voor een vanggewas om niet te worden gekort. De maatregel is ingevoerd om de waterkwaliteit te verbeteren.

Vanuit de landbouwsector is er veel kritiek op de regel. De natuur laat zich niet leiden door de kalender, weersomstandigheden verschillen sterk per jaar en kunnen veel invloed hebben op de oogst. In september besloot Adema al, op verzoek van de Tweede Kamer, dat aardappelboeren twee weken langer de tijd kregen om te oogsten.


'Het sluit niet aan bij de boerenpraktijk', zegt de Friese landbouwgedeputeerde Femke Wiersma (BBB). 'Deze regeling zorgt voor lagere opbrengsten en verminderde kwaliteit van de oogst voor de boeren. We roepen de minister dan ook op om af te stappen van deze kalenderlandbouw en met beleid te komen dat meer aansluit bij de praktijk.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer