Natste oktobermaand ooit desastreus voor boeren

Het extreem natte najaar zorgt ervoor dat de oogst moeizaam verloopt. Hierdoor zit een deel van de aardappelen, wortelen en suikerbieten nog steeds in de grond.

Een delegatie van brancheorganisatie LTO Nederland is deze week op bezoek geweest bij het bedrijf van akkerbouwer Gerben Melissant en zijn vader en Wilco Dam in het Zuid-Hollandse Goudswaard. Tijdens dit bezoek werden de gevolgen van kalenderlandbouw en de afbouw van derogatie besproken.

Volgens voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland is het natte jaar ronduit rampzalig voor akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers. ‘De zorgen over de ontstane schade zijn groot.’ Daarom wil de brancheorganisatie de mogelijkheden voor boeren en tuinders om zich hiertegen financieel te wapenen verder verbeteren. 'Nu is het hopen op een drogere en milde periode, zodat er nog iets van de oogst te redden valt.'

Voorzitter Tineke de Vries van LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente en voorzitter Bas Blok van LTO Noord-afdeling De Hoeksche Waard waren ook aanwezig. De Vries vraagt om coulance voor akkerbouwers die niet aan bepaalde verplichtingen kunnen voldoen vanwege de langdurige regenval. ‘Dit is het zoveelste voorbeeld dit jaar dat werken met vastgelegde data niet strookt met de boerenpraktijk.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer