Gemeente Ede koopt boerderij om te kunnen bouwen

Gemeente Ede heeft voor 1,8 miljoen euro stikstofrechten gekocht van een stoppende boer. De stikstof die de veehouderij nu nog uitstoot, wordt voor een deel ingezet voor de bouwprojecten. Het grootste deel van de uitstoot – 65 procent – stopt en komt daarmee ten goede aan de natuur.

Gemeente+Ede+koopt+boerderij+om+te+kunnen+bouwen
© Marcel Berendsen

De natuur op de Veluwe is in slechte staat. Daarom mag er niet meer stikstof in de natuur terechtkomen door een bouwproject. Veel bouwplannen in het Gelderse Ede zijn vertraagd omdat er geen stikstofruimte beschikbaar was. Nu de veehouderij stopt, kunnen die plannen vlot worden getrokken.

'Ik ben blij dat met het sluiten van deze overeenkomst veel bouwprojecten in Ede door kunnen gaan', zegt wethouder Jan Pieter van der Schans (CDA) van onder andere landbouw, landelijk gebied en vastgoed. 'Dat is hard nodig. Tegelijkertijd stellen we een agrarisch ondernemer die wil stoppen in staat om dat op een fatsoenlijke manier te doen. De transactie draagt ook bij aan natuurherstel: er wordt straks fors minder stikstof uitgestoten dan nu het geval is.'

De stikstofruimte van de veehouderij wordt voor ongeveer tien projecten ingezet. Onder andere voor woningbouw, een fietstunnel en een nieuw zwembad. Wanneer de bouwprojecten worden gerealiseerd, is afhankelijk van meer factoren dan de stikstofruimte alleen. Over een deel van de bouwplannen is bijvoorbeeld nog geen definitief besluit genomen. Hiervoor geldt dat er nu wel meer vaart kan worden gemaakt, omdat stikstof geen probleem meer is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer