Gelderland verleent vergunning voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

Provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het doel is de wolf te leren mensen niet te benaderen. Vooral in de omgeving van Ermelo duikt de laatste tijd geregeld een wolf op die niet schuw meer is en mensen benadert.

Gelderland+verleent+vergunning+voor+gebruik+paintballgeweer+tegen+wolf
© Vidiphoto

De vergunning is voor gebruik bestemd voor 'enkele professionals die binding hebben met het gebied en snel op locatie kunnen zijn', meldt Gelderland. De provincie stelt dat het van belang is dat de wolf door een 'pijnprikkel' leert dat mensen een bedreiging kunnen zijn.

Een provinciewoordvoerder legt uit dat het paintballgeweer mag worden gebruikt als de wolf actief mensen benadert of op korte afstand van mensen verblijft. De vergunning geldt voor het territorium van de wolvenroedel op de Noord-Veluwe waartoe de wolf met afwijkend gedrag behoort. Daarbij gaat het om de gemeenten Ermelo, Putten, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Heerde, Epe, Apeldoorn en Barneveld. De vergunning geldt voor een periode van achttien maanden.

Gelderland heeft sinds kort een eigen wolvenbeleid. Volgens de provincie mogen brutale wolven worden verjaagd met een paintballgeweer. Ook mogen wolven die meerdere malen goed beschermd vee aanvallen volgens de provincie onder voorwaarden worden afgeschoten. Of het nieuwe beleid standhoudt als het wordt aangevochten bij de rechter, is nog afwachten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer