Biologische sierteelt pleit in driepuntenplan voor lagere kosten

Belangenorganisatie Biologische Sierteelt Nederland pleit in een driepuntenplan voor het verlagen van kosten voor biologische siertelers. Het plan is dinsdag in Den Haag aangeboden aan Tweede Kamerleden.

Biologische+sierteelt+pleit+in+driepuntenplan+voor+lagere+kosten
© Dirk Hol

De organisatie wil een 'eerlijk bedrijfseconomisch speelveld' en vraagt de Tweede Kamer daarom alle kosten voor biologische certificering bij siertelers te compenseren. 'Zo beprijs je schone producenten niet extra, stimuleer de schone sierteelt in Nederland en zorg je tegelijkertijd voor schoon drinkwater en een schone lucht', is het argument.

Een andere maatregel waarmee de sector volgen de belangenorganisatie kan worden geholpen, is het verlagen van de waterschapsbelasting. 'Beloon degenen die het biologische keurmerk voeren met lagere heffingen van het waterschap, door aanpassingen in de aanbestedingssystematiek van maatschappelijk verantwoord ondernemen en in de groenfinanciering. Biologische siertelers gebruiken geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Ze drukken dus reinigingskosten en werken aantoonbaar maatschappelijk verantwoord.'


Inkoop door de overheid

Volgens Biologische Sierteelt Nederland kan de overheid zelf ook wat doen om de vraag naar biologische sierbloemen te stimuleren. De overheid koopt zelf namelijk ook bloemen, bomen en vaste planten. Door een groeiend percentage biologisch in te kopen, kan de teelt worden gestimuleerd, redeneert de organisatie.

Onder biologische sierteelt valt de bioteelt van onder meer snijbloemen, bloembollen, bomen en vaste planten. Volgens de belangenbehartiger schakelen steeds meer grote sierteeltbedrijven om of overwegen de overstap. De sector kan een belangrijke bijdrage leveren aan schoner drinkwater, een gezonde werk- en leefomgeving en meer biodiversiteit, stelt Biologische Sierteelt Nederland.


Niet aan bedrijfsleven overlaten

Maar de ondernemers worden daar niet voor gecompenseerd door overheidsbeleid, stelt de belangenbehartiger. 'De overheid speelt met effectief beleid een cruciale rol in het bedrijfseconomische speelveld om een schone, gezonde sierteelt met toekomst in Nederland te realiseren', staat in het driepuntenplan. 'Dit kun je als marktmeester niet alleen overlaten aan de consument en het bedrijfsleven.'

Biologische siertelers besparen volgens de organisatie op de kosten van drinkwaterreiniging en zorgkosten. 'Toch betalen biologische telers de dubbele prijs voor hun schone productiewijze. Zij verrichten extra inspanningen in met name onkruidmanagement en de administratieve lasten voor de Skal. Bovendien betalen ze zelf de meerkosten voor biologische certificering. Dit is de omgekeerde wereld.'

Dit alles helpt niet om siertelers te laten omschakelen en de overheidsambitie voor meer biologische landbouw te realiseren, vindt de belangenorganisatie voor de biologische sierteelt. In Denemarken zijn de biologische certificeringskosten gratis en is de sector 'substantieel groter'. Dit zien de telers als een goed voorbeeld voor Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer