'Ik had bij de overname gelijk een basis waarmee ik kon beginnen'

Als klein jongetje al 'prutst' Julian Langelaan met planten in de achtertuin van zijn ouderlijk huis. 'Ik wist niet precies hoe het allemaal werkte, maar ik heb mij er altijd mee vermaakt.' Zijn hobby groeit uit tot iets wat uiteindelijk zijn hele leven in beslag zal nemen. Hij is inmiddels zeven jaar lang, met veel plezier, verantwoordelijk voor een biologische bloemenkwekerij in het Noord-Hollandse Middenbeemster.

%27Ik+had+bij+de+overname+gelijk+een+basis+waarmee+ik+kon+beginnen%27
© Kees Muizelaar

Beide opa's van de jonge tuinder waren actief in de sector, de een als tuinder en de ander op de groenteveiling. De kwekerij van zijn opa werd verkocht omdat er geen opvolging was. De weg voor een directe overname is hierdoor afgesneden voor Langelaan. Hij gaat evengoed Tuinbouw en agribusiness studeren aan de hogeschool InHolland in Delft.

Bij het afstuderen krijgt de dan 23-jarige Langelaan de kans om op eigen benen te staan: hij kan bij zijn stagebedrijf van Jan Knook de bloementak overnemen. 'Ik wil een tastbaar product maken, daar sluit het telen van biologische snijbloemen goed bij aan.' Hij ziet de overname als een vrij risicoloze mogelijkheid. Mocht het misgaan dan kan hij altijd ergens anders opnieuw beginnen. 'Ik vond het vooral fijn dat ik nog niet zoveel verantwoordelijkheden had. Als ik 35 jaar oud was geweest en drie kinderen had, zou het een heel ander verhaal zijn.'


• Bekijk alle artikelen en video's van onze eindejaarsserie Ik wil boer worden

Het bedrijf van Knook bestaat uit twee onderdelen: akkerbouw en bloementeelt. Langelaan doet de bloemen en Knook de akkerbouw. Voor de overname van de biologische bloementak had Langelaan weinig kapitaal nodig. Zo kan hij gebruikmaken van de schuur en het bijbehorende gereedschap. 'Ik had gelijk een basis waarmee ik kon beginnen. Ook kon ik gebruikmaken van bestaande klanten.' De twee bedrijfsdelen zijn juridisch helemaal losgeknipt.

De grond is nog wel van Knook, Langelaan gebruikt 2,5 hectare. Zijn eenjarige zaaibloemen draaien mee in het bouwplan van het akkerbouwbedrijf. De twee ondernemers onderzoeken hoe Knook op termijn helemaal kan stoppen en hoe Langelaan dan door kan gaan. Het is nog niet duidelijk wat de precieze invulling wordt. Deze onzekerheid houdt Langelaan erg bezig. 'Het hoogseizoen zit erop, dus we hebben weer tijd om onze energie te steken in het toekomstplan.'

De inmiddels 30-jarige tuinder is Knook dankbaar voor de kans die hij kreeg. 'Ik merk dat hij het mij gunt.' Ook heeft Langelaan veel geleerd van de ervaren boer. Direct na de overname maakte de bloementeler nog wel beginnersfouten. 'Dat kwam vooral door mijn eigenwijsheid.' Inmiddels heeft hij er zes volledige seizoenen opzitten.


Pionieren

Vooral het pionieren met nieuwe soorten vindt de jonge tuinder leuk. 'Ik vind het geinig om te kijken of een bepaalde soort geteeld kan worden. Dat is best een grappig spel.' Het experimenteren heeft volgens hem nog een voordeel, het zorgt voor meer weerbaarheid. Op deze manier spreidt hij het risico. Volledig gaan voor één soort past niet bij hem. 'Daar zou ik veel te zenuwachtig van worden.'

Het is een bijzondere constructie in de Noord-Hollandse polder, op één terrein zijn twee losstaande bedrijven actief. Ook wonen beide mannen op hetzelfde terrein. Knook woont in het huis dat er al stond en de jonge zij-instromer in een stacaravan. De schuur en koelcel delen ze ook. Al lopen de twee boeren elkaar daardoor weleens in de weg. Toch verloopt de samenwerking heel goed. 'Je moet elkaar de ruimte gunnen en ook af en toe accepteren dat het niet helemaal gaat zoals je wilt.'

Langelaan verkoopt bijna al zijn producten direct aan zijn klanten. Dit vraagt de nodige flexibiliteit. 'Het kan hierdoor weleens heel vol zijn met mijn bloemen in de schuur.' Andersom staat de opslagplek ook soms helemaal vol met Knooks producten, bijvoorbeeld na het aardappelrooien.


Toekomst

Hoelang Knook nog doorgaat weet niemand, ook hijzelf niet. Langelaan: 'Ik heb een beetje de indruk dat hij wat rustiger aan wil doen, maar aan de andere kant heeft hij nog wel veel plannen.' Eerst zei de akkerbouwer dat hij nog tien jaar doorging, inmiddels is dat teruggeschroefd naar vijf. De volledige overname zou voor Langelaan wat overzichtelijker worden als het stapje voor stapje gaat.

Voor een overname zijn nog wel de nodige barrières te slechten, zoals het kopen van de grond. 'Het verbaast mij elke keer weer hoe hoog de grondprijzen zijn en dan praat ik nog met iemand die het mij gunt. Als ik zie wat er op de vrije markt wordt betaald, dan denk ik: dat kan toch nooit uit.'

Langelaan vindt zijn woonsituatie niet ideaal. De manier waarop hij woont geeft hem wel de kans om maximaal te sparen, zodat hij straks de financiële middelen heeft om de overname te bekostigen. 'Ik heb altijd geweten dat Knook op een gegeven moment zou stoppen.' Het is volgens de jonge tuinder een flinke klus om het kapitaal bij elkaar te werken. Langelaan wil graag de volgende stap in zijn leven en loopbaan zetten. 'Ik geloof erin.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer