Biologische+bloementeelt+beperkt+zich+tot+robuuste+soorten
Reportage
© Jan van den Brinkk

Biologische bloementeelt beperkt zich tot robuuste soorten

Liesbeth Schellekens teelt biologische bloemen in het Gelderse Wehl. Door de jaren heen is zij minder en robuustere soorten gaan verbouwen die zij afzet via Plantion en Royal FloraHolland. De vraag neemt toe, merkt Schellekens.

Begin jaren tachtig kon Schellekens na haar opleiding tot gymlerares geen werk vinden en liet zij zich na een aantal omzwervingen omscholen tot hovenier. Ze werkte in Arnhem aan opdrachten in tuinontwerp en tuinonderhoud. Na de verhuizing van Schellekens en haar man naar Wehl en de geboorte van twee kinderen kon zij haar werk als hovenier niet meer voortzetten. Ze kweekte nog wel planten die ze zelf vermeerderde en besloot in 1993, na een tip van een oud-collega, om haar bloemen op de veiling te verkopen.

'Ik belde Veiling Oost-Nederland (VON) in Bemmel. Nadat de aanbodmanager hier langs was geweest, kon ik beginnen', kijkt Schellekens terug. 'Ik wist niets over bloemenveilingen en moest van alles leren over dingen als fusten, keuringseisen, de geschikte rijpheid voor de veiling en aanvoerbrieven.'


EKO-keurmerk

Als hovenier had Schellekens nooit gewasbeschermingsmiddelen of kunstmest gebruikt en op haar kwekerij ook niet. Om het EKO-keurmerk voor haar bloemen te krijgen, meldde ze zich aan bij Stichting Keur Alternatief voortgebrachte Landbouwproducten (SKAL), maar een certificering bleek te kostbaar.

Ik moest veel leren over keuringseisen, rijpheid voor de veiling en aanvoerbrieven

Liesbeth Schellekens, biologische bloemenkweker in Wehl

'De eerste jaren was ik vooral bezig met opbouwen en had ik nauwelijks inkomen. Ik ben wel doorgegaan met onbespoten teelt zonder kunstmest, maar ik mocht mezelf geen biologische teler noemen, omdat dat een beschermde benaming is.'


Subsidieregeling

In 2011 heeft de teler zich alsnog aangemeld voor het SKAL-keurmerk, waarvoor van 2006 tot 2011 een subsidieregeling bestond vanuit het toenmalige ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Dat betekende wel dat ze formeel eerst drie jaar moest omschakelen, waardoor ze pas in 2014 het certificaat ontving.

'Ik moest een paar kleine aanpassingen doen in de meststoffen. Mijn organische mest kwam niet van biologische bedrijven en dat is wel een van de voorwaarden bij SKAL. Jammer genoeg is de keus daarin beperkt en kan ik alleen biologische luzerne- en kippenmestkorrels gebruiken.'


Gevoelig voor aantastingen

In het begin kweekte Schellekens tientallen soorten bloemen, maar in de loop van de tijd heeft zij het aantal teruggebracht. 'Ik merkte dat bepaalde gewassen gevoelig zijn voor aantastingen door bijvoorbeeld meeldauw en luis. Door mijn gewassen en cultivars te selecteren op robuustheid, gaat het goed. Biologische bestrijders zijn soms ook een uitkomst. Ik heb bijvoorbeeld duizendblad ofwel achillea in het assortiment gehad, die gevoelig was voor zwarte luis. Daar zijn lieveheersbeestjes en gaasvliegen dol op.'

Verder werkt de ondernemer met gronddoek om onkruid tegen te gaan. Toen zij jaren geleden last kreeg van slakkenvraat, zat ze met haar handen in het haar. Met grind dat vanwege een renovatie voor de boerderij lag, heeft ze het doek rond de planten toen afgedekt en dat bleek afdoende te zijn.


Invoering partijheffing

Een andere reden om het assortiment in te krimpen, was de invoering van de partijheffing die de veiling per soort hief. Tegenwoordig werkt veiling Plantion in Ede, die is voortgekomen uit een fusie in 2008 tussen veiling VON en Veiling Vleuten, met een staffel, waardoor Schellekens het aantal soorten weer heeft uitgebreid.


De kwekerij in Wehl meet circa 6.000 vierkante meter.
De kwekerij in Wehl meet circa 6.000 vierkante meter. © Jan van den Brink

De kweker brengt haar bloemen zelf, voorzien van digitale aanvoerbrieven, driemaal per week naar Plantion, waar een transporteur een deel vervoert naar de veiling van Royal FloraHolland in Aalsmeer, waar Schellekens zich in 2007 als gastlid bij heeft aangesloten. De meeste bloemen komen terecht bij bloemisten en groothandels, vooral in Nederland, maar ook in andere Europese landen.


Gemakkelijk contact

'Via sociale media als Facebook en Instagram maak ik gemakkelijk contact met de kopers', zegt de ondernemer. 'Zo stuurde een bloemist uit Noorwegen, die ook een biologische bloemenkwekerij heeft, mij dit jaar een bericht dat ze zo blij was met mijn biologische bloemen, omdat die bij hen nog minder goed verkrijgbaar zijn dan hier in Nederland.'


In het assortiment zit onder meer Verbena bonariensis.
In het assortiment zit onder meer Verbena bonariensis. © Jan van den Brink

Schellekens merkt dat biologische bloemen in opmars zijn, nadat ze jarenlang weinig in de belangstelling stonden. Het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist heeft daar volgens haar aan bijgedragen, evenals de stappen die veel instellingen en bedrijven hebben gezet om met duurzamer groen te werken. 'Ook bij consumenten is meer vraag naar biologische bloemen. De prijzen waren jarenlang slecht, maar gaan al een tijd bergopwaarts. Daardoor kan ik nu met minder stelen evenveel omzet halen als vroeger.'Langer seizoen door klimaatverandering

Kwekerij Bisselingskaat in Wehl is genoemd naar de boerderij van Liesbeth Schellekens en haar man, die volgens de oudheidkundige vereniging dateert uit 1830. De kwekerij heeft diverse cultivars van Chinees prachtriet (miscanthus), driebladige braakwortelspirea (Gillenia trifoliata), ijzerhard (Verbena bonariensis), zonnekruid (helenium), pimpernel (sanguisorba), berenklauw (acanthus), geitenbaard (aruncus), dille (anethum), strobloem (helichrysum) en dahlia in het assortiment. Jaarlijks brengt de kwekerij van 6.000 vierkante meter 100.000 tot 200.000 stelen op van half mei tot eind oktober, waarbij het seizoen steeds vroeger begint en later eindigt vanwege hogere temperaturen door de klimaatverandering. Schellekens en Nanda Voskamp van Floribus Flower Farm in Colijnsplaat hebben het initiatief genomen voor samenwerkingsverband Slow Flowers. De website Slowflowers.nl maakt biologische en duurzame bloemenkwekerijen gemakkelijker vindbaar voor consumenten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer