Strengere Europese regelgeving voor biologische sierteelt

De nieuwe Europese regelgeving voor de biologische sierteelt wordt strenger. Europa wil dat de sector overgaat op 100 procent biologisch uitgangsmateriaal. 'Het beleid is erop gericht om de productie en het gebruik ervan als zodanig te stimuleren', meldt beleidsmedewerker Inge de Groot van Skal Biocontrole.

Strengere+Europese+regelgeving+voor+biologische+sierteelt
© Theresa Tielman

Skal hield maandag met Bionext bij de start van de Biokennisweek een lezing over de wijzigingen in de Europese regelgeving voor de biologische sierteelt. Volgens de Nederlandse toezichthouder en de belangenorganisatie is de biologische sierteelt een kleine en diverse sector met veel potentie.

Maar in de nieuwe Europese regelgeving wordt de biologische sierteelt nauwelijks genoemd. Dat maakt het lastig voor ondernemers om erachter te komen aan welke eisen ze precies moeten voldoen. Niet onbelangrijk, vinden Skal en Bionext, gezien het feit dat de teugels worden aangehaald.


Uitgangsmateriaal

In hun presentatie gaven beide organisaties een toelichting op de meest relevante wijzigingen. Zo worden er strengere eisen gesteld aan het uitgangsmateriaal voor de sierteelt. Een onderwerp waarover veel te doen is geweest, weet Maaike Raaijmakers van Bionext.

'Europa wil dat de sector overgaat op 100 procent biologisch uitgangsmateriaal. Het beleid is erop gericht om de productie en het gebruik ervan als zodanig te stimuleren', geeft ze aan. In de oude verordening was er sprake van plantgoed en vermeerderingsmateriaal en werd er apart gekeken naar generatieve en vegetatieve gewassen. In de nieuwe regelgeving is dat bij elkaar gevoegd en valt het allemaal onder plantaardig teeltmateriaal.


Ontheffing aanvragen

In de praktijk betekent dit dat alleen als de zaden of stekjes biologisch zijn, er sprake is van biologisch plantaardig teeltmateriaal. Als dat niet voor handen is en een producent van uitgangsmateriaal of teler maakt gebruik van gangbaar plantaardig teeltmateriaal, dan moet hij een ontheffing aanvragen.

Ook nieuw is dat teeltmateriaal niet chemisch behandeld mag zijn na de oogst. 'Voorheen gold dat voor een aantal gewassen, nu voor al het teeltmateriaal', weet Raaijmakers. 'Daarnaast is een nieuwe regel opgenomen dat gebruik van gangbare zaailingen voor eenjarige teelten niet is toegestaan, op een enkele uitzondering na.'


Leguminosen

Voor buitenteelten en bedekte teelten geldt dat het gebruik van leguminosen of andere groenbemesters in de tussenteelt wordt verplicht. Dat gebeurt om de bodemvruchtbaarheid te vergroten. Bij een overblijvend gewas moet het laatste perceel van hetzelfde gewas binnen vijf jaar biologisch zijn.

Voor teelten onder glas geldt dat stoombehandelingen zijn toegestaan, maar deze mogen niet dieper gaan dan 10 centimeter. 'We hebben besloten om hierop in 2022 niet te handhaven, omdat we niet goed weten hoe we dat moeten doen', zegt Inge de Groot van Skal. 'Maar we gaan wel met de sector in gesprek over de mogelijkheden.'


Verboden middelen

Verder hebben de Europese beleidsmakers besloten dat Chloramide T, sulfiet en fluorverbindingen voor het reinigen van kassen komen te vervallen. Ze zagen het broeien van bloembollen in de vorige verordening nog als een bereidingsactiviteit, nu wordt het gezien als een tweede fase in de teelt. 'Dat betekent dat parallelteelt niet meer is toegestaan. Dat geldt ook voor teelt in potten', aldus De Groot.

Voor de handel in en verkoop van biologische teeltproducten hanteert Europa de basisregel dat alle schakels in de keten biologisch gecertificeerd moeten zijn. 'Dat is ook logisch', vindt Raaijmakers, 'want je wilt als producent zeker weten dat hetgeen je als biologisch product in de markt zet, bij de eindgebruiker nog steeds biologisch is. En Skal kan dit alleen controleren als alle schakels bij haar zijn aangesloten.'


Vrijstelling

Vrijstelling is er alleen voor de verkoop van voorverpakte producten direct aan consumenten. 'Dat heeft consequenties voor tuincentra, supermarkten en bloemisten als die zich willen certificeren', zegt Raaijmakers. 'Tot nu toe is bij tuincentra vaak alleen het hoofdkantoor gecertificeerd. De nieuwe verordening vereist dat alle winkels waar onverpakte producten verkocht worden ook gecertificeerd zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer