Runderen in grensgebieden minst beschermd tegen blauwtong

Op 42 procent van de Nederlandse bedrijven hebben de runderen antistoffen in hun bloed. Dit percentage ligt hoger in gebieden waar de uitbraak het heftigst was, zoals in Midden-Nederland. Bij dieren in de grensgebieden is een lager percentage antistoffen gevonden, meldt Royal GD.

Runderen+in+grensgebieden+minst+beschermd+tegen+blauwtong
© Marcel Berendsen

De runderen in het midden van Nederland zijn inmiddels voor het grootste deel beschermd tegen BTV-3. Rundveehouders in het zuiden en oosten van het land zijn zich volgens Royal GD mogelijk minder bewust van de gevolgen van BTV-3, omdat blauwtong daar in veel mindere mate is voorgekomen. Zij overwegen misschien niet te vaccineren.

Royal GD benadrukt dat vaccineren na eerdere uitbraken zeer effectief is in het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op dit moment zijn drie vaccins beschikbaar tegen blauwtonginfecties met serotype 3 (BTV-3).


Piek van uitbraken

De verwachting is dat in augustus of september van 2024 een piek van uitbraken plaatsvindt. Voor nu lijkt er genoeg vaccin beschikbaar te zijn om runderen op tijd te vaccineren.

Blauwtonginfecties met serotype 3 zijn op 5 september 2023 voor het eerst vastgesteld in Nederland. Het aantal besmettingen ging vervolgens rap omhoog. Momenteel zijn in 2024 nog geen nieuwe gevallen van BTV-3 gemeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer