'Blauwtongvaccin neemt vrees voor grote ellende weg'

De vrees voor grote problemen door blauwtong is bij schapenhouder Erik van Norel uit Oosterwolde weggenomen door het beschikbaar komen van de blauwtongvaccins. Dat vertelde hij aan demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De minister was aanwezig bij de tweede vaccinatieronde van de schapen op het bedrijf van Van Norel.

%27Blauwtongvaccin+neemt+vrees+voor+grote+ellende+weg%27
© John Lamers

Landbouwminister Adema stelt dat de al toegezegde 2 miljoen vaccins van Syva en de 1,3 miljoen van Boehringer Ingelheim ruim voldoende zijn om alle schapen in Nederland te beschermen en dat er een start gemaakt kan worden bij de runderen.

Dierenarts Robbert van Drie van Diergezondheidscentrum Boven-Veluwe had de schapen die bij Van Norel buiten liepen, vorige week al gevaccineerd. Deze week waren de nog binnen staande jaarlingen aan de beurt. Van Drie heeft al 10.000 dieren gevaccineerd, vooral schapen, maar ook wat jongvee dat buiten loopt. 'Dat is zeker nodig' zegt hij. 'Vorige week had ik al het eerste sterfgeval door blauwtong, een pink van anderhalf jaar oud.'

Het vaccineren van de schapen gaat volgens de dierenarts makkelijk. 'Het is een prettig vaccin om mee te werken. En we hebben nog geen bijwerkingen gezien', vertelt hij tegen Adema. 'Dat er geen bijwerkingen zijn, is mooi', reageert de minister. 'Ik ben blij dat we met de versnelde procedure nu al het tweede vaccin beschikbaar hebben. Natuurlijk snap ik dat het geld kost, maar de uitval van schapen kost veel meer en levert veel leed op.'


Ook voor runderen kan vaccineren snel uit, al zijn de kosten daar hoger dan de circa 5 euro die het kost om een schaap te vaccineren. 'Als je zes tot acht weken 30 procent minder melkopbrengst hebt door blauwtong, dan zijn de kosten van een vaccin snel terugverdient', redeneert Adema.


Veel sterfte vorig jaar

Op het schapenfokbedrijf in Oosterwolde stierven vorig jaar tachtig van de 130 zieke schapen door blauwtong. Om weer snel op peil te zijn, werden in totaal 130 jaarlingen aangehouden. Die vormen nu een grote groep van de 230 ooien.

Van Norel heeft de jaarlingen vorig jaar laat aangedekt. 'Daardoor konden we ze langer binnenhouden, in de hoop dat er een vaccin beschikbaar kwam. Het was dit voorjaar wel spannend of deze er op tijd zou zijn. De gedachte om het autovaccin uit Duitsland in te zetten, speelde al. Maar gelukkig was dit niet nodig en is dit vaccin vanwege de bijwerkingen ook snel uit de markt gehaald.'

Omdat de jaarlingen later zijn gedekt, zijn de lammeren nu nog te jong om te vaccineren. Dat kan vanaf een leeftijd van twaalf weken. Wel durft Van Norel het vanwege het ontbreken van bijwerkingen aan om de lammeren al vanaf een week of acht te vaccineren, zodat ze zo snel mogelijk tegen blauwtong zijn beschermd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer