Blauwtongvaccin in België goedgekeurd, wachten op entstof

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) in Belgie heeft het vaccin Syvazul tegen blauwtong goedgekeurd. Dit is het vaccin dat eind april al in Nederland werd goedgekeurd.

Blauwtongvaccin+in+Belgi%C3%AB+goedgekeurd%2C+wachten+op+entstof
© Pixabay

Normaliter is bij het vergunnen van een middel sprake van de zogenoemde cascaderegeling. Dit betekent dat wanneer een middel in één bepaald Europees land wordt vergund, het gebruik ook in andere landen is toegestaan. Maar omdat in Nederland is gewerkt met een versnelde procedure is geen sprake van een vergunning, waardoor de cascaderegeling niet kan worden toegepast.

Er geldt een uitzondering voor het toestaan van een middel zonder vergunning, na een versnelde procedure, bij de uitbraak van bepaalde dierziekten. Ook in België is door het FAGG een versnelde procedure toegepast, waarbij een middel wordt beoordeeld op de meest kritische punten van kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid.


Bijwerkingen verplicht melden

Omdat er weinig gegevens over de werking van het vaccin beschikbaar zijn, moeten dierenartsen in België elke bijwerking direct melden in een nationaal meldsysteem.


Overigens is het vaccin in België nog niet beschikbaar, meldt Vilt. Vorig jaar was in dat land amper sprake van de ziekte. Wel dook blauwtong in oktober op bij een kleinschalig schapenbedrijf in Merksplas, vlak over de grens bij Baarle-Nassau.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer