Derde blauwtongvaccin kan per direct worden ingezet

De versnelde beoordeling heeft voor de derde keer geleid tot goedkeuring voor gebruik van een blauwtongvaccin door demissionair landbouwminister Piet Adema. Van het blauwtongvaccin van Kernfarm/CZ Vaccines zijn per direct twee miljoen doses beschikbaar voor de Nederlandse markt.

Derde+blauwtongvaccin+kan+per+direct+worden+ingezet
© Jorien Slager

Adema heeft tot toelating van het vaccin tegen het blauwtongvirus type 3 (BTV-3) besloten na een positief advies van het Bureau Diergeneesmiddelen van het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Commissie toelating diergeneesmiddelen.

'Met nog een derde vaccin dat per direct beschikbaar is voor de Nederlandse markt, is er nog meer zekerheid en keuzevrijheid voor dierhouders', stelt de minister. 'Dat is goed nieuws voor zowel de dieren als de dierhouders. Er zijn hiermee ruim voldoende vaccins beschikbaar om een grote besmetting deze zomer te voorkomen.'


Veiligheid en werkzaamheid vaccins aangetoond

De toestemming voor gebruik van vaccins wordt alleen gegeven zodra er voldoende informatie beschikbaar is over de werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Dit is het eerste vaccin waarbij effectiviteit is aangetoond bij zowel schapen als bij runderen. Door de goede afstemming tussen de farmaceut, Bureau Diergeneesmiddelen van het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is er nu in korte tijd een derde vaccin beschikbaar.

Vanaf 27 mei is de eerste uitlevering van dit vaccin aan dierenartsenpraktijken al mogelijk. Dierenartsen kunnen de vaccins bestellen via Kernfarm en/of via de groothandel. Vervolgens plannen de dierenartsen een afspraak in met de dierhouders om te vaccineren. Het vaccin is voor schapen en runderen beschikbaar. Bij zowel schapen als bij runderen zijn twee injecties nodig, waarbij er enkele weken tussen de eerste en de tweede inenting zit.

De sector heeft, mede op basis van de adviezen van de Deskundigengroep Dierziekten, een strategie opgesteld om de vaccins te verdelen. Het vaccineren van schapen en bijvoorbeeld jongvee dat buiten loopt, is al begonnen. De hoop is dat de komende periode voldoende schapen en runderen kunnen worden gevaccineerd om grote besmettingen in de zomer te voorkomen.


Nog geen nieuwe uitbraken

Er zijn dit jaar nog geen nieuwe uitbraken van blauwtong gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Alle meldingen die tot nu toe zijn ontvangen, betreffen oude besmettingen die worden toegevoegd aan de besmettingen van 2023. Het kan daarbij gaan om oude besmettingen die pas onlangs zijn gemeld of om dieren waarbij onlangs met onderzoek is vastgesteld dat zij eerder besmet zijn geraakt met het blauwtongvirus.

Het aantal meldingen van 2023 staat nu op 1.563 op basis van de klinische verschijnselen en 4.468 meldingen op basis van een PCR-onderzoek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer