Landbouw verzet zich tegen plan-Buitendijk voor megazonnepark op water

De Noord-Hollandse landbouwsector heeft zijn bedenkingen over het plan-Buitendijk voor een zonnepark van 2,5 miljoen panelen op het IJsselmeer. Boeren vrezen onder meer voor de zoetwaterbeschikbaarheid.

Landbouw+verzet+zich+tegen+plan%2DBuitendijk+voor+megazonnepark+op+water
© Vidiphoto

Daarnaast geven agrarisch ondernemers aan zich zorgen te maken over een toename van ongedierte en het ontstaan van stikstofgevoelige habitats door natuurontwikkeling rondom het zonnepark.

Wim Mostert, voorzitter van LTO-afdeling Hollands Kroon, stuurde vorige week namens de belangenbehartiger een zienswijze naar de gemeenteraad van Hollands Kroon. Die sprak zich recent uit tegen het plan om met 2,5 miljoen zonnepanelen 2 terrawatt aan zonnestroom te gaan opwekken op aan te leggen zonne-atollen, een soort drijvende eilanden.

'Wij zijn angstig voor het plan', zegt Mostert. Behalve de genoemde punten leven er meer zorgen bij de agrarische sector. 'Over muggen, ganzen, grondroering en het ontstaan van kwel', somt LTO-regiobestuurder op.


Blauwe Hart is ingrijpender

De belangenbehartiger stond eerder positiever tegenover het plan-Buitendijk, genoemd naar bedenker Kor Buitendijk. Dat had te maken met het alternatief, Blauwe Hart, dat ingrijpender is voor de agrarische sector. 'Maar de zorgen rondom het plan zijn er nog steeds. Dat heeft ook te maken met eerdere beloftes van de overheid die later toch anders bleken te zijn', geeft Mostert aan.

Ton van Schie, themahouder energie namens LTO Noord regio West, stelt dat het zonneparkplan niet te veel ten koste mag gaan van de zoetwatervoorraad. Het is volgens hem goed om een vinger aan de pols te houden, maar de sector moet wel realistisch zijn. 'Je kunt het met alle geweld tegenhouden, maar met een zonnepark op land zijn we nog minder blij. Deze optie is minder slecht.'


Defensie ook fel tegen

Niet alleen vanuit de landbouwsector wordt het plan-Buitendijk met argusogen bekeken. Ook Defensie, natuurorganisaties en de Nederlandse Vissersbond zijn tegen het plaatsen van zonnepanelen in het gebied. De Telegraaf schreef vandaag op basis van overheidsdocumenten dat Defensie op de beoogde locatie een belangrijk militair oefenterrein dreigt te verliezen, terwijl het gebied de komende jaren juist intensiever wordt gebruikt voor oefeningen.

Een woordvoerder van minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) laat in de krant weten dat het plan-Buitendijk momenteel in de verkenningsfase zit. Als de resultaten daarvan positief zijn, besluiten Jetten en minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) nog voor de zomer of het plan doorgaat. Daarna wordt pas draagvlak gezocht bij lagere overheden en de maatschappij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer