Provinciale Staten Groningen doen zonneparken in de ban

Provincie Groningen verleent in principe geen medewerking meer aan het vestigen van zonneparken op landbouw- en natuurgronden. Alleen bij hoge uitzondering is dat nog mogelijk.

Provinciale+Staten+Groningen+doen+zonneparken+in+de+ban
© Dirk Hol

Provinciale Staten besloten eind december in meerderheid tot een ban op grootschalige zonneparken. Alleen de fracties van GroenLinks, D66, CDA en Volt waren tegen. Het besluit volgt het Groningse bestuursakkoord 'Veur Mekoar' over zonneparken. Overigens liet demissionair minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening rond dezelfde tijd weten dat ook het Rijk wil voorkomen dat nog meer landbouwgrond wordt omgezet voor de opwekking van zonne-energie.

Zonneparken zijn met het besluit in Groningen al vanaf 1 januari niet meer toegestaan. Dat is omdat ze te veel ruimte innemen, stellen Provinciale Staten. Alleen voor landbouwgrond waarvan zeker is dat die op termijn een andere bestemming krijgt, zoals een woonbestemming, kan alsnog toestemming worden gevraagd, zo is afgesproken.


Woonkernen

Ook plaatselijke initiatieven van bewoners kunnen nog toestemming krijgen, zegt het provinciebestuur. Als een zonnepark ervoor kan zorgen dat het stroomnet minder wordt belast, is het mogelijk om een vergunningaanvraag in te dienen. In de praktijk gaat het dan om parken die dicht bij woonkernen of op of bij bedrijventerreinen worden ingepland of op onbebouwde locaties binnen de woonwijken.


Het in gebruik nemen van installaties voor zonne-energie op daken van agrarische gebouwen blijft ook nog mogelijk, evenals het plaatsen van zonnepanelen op voormalige slibdepots of stortplaatsen in het buitengebied. Groningen wil in 2030 5,7 terawattuur elektriciteit duurzaam opwekken met windmolens en zonneparken. Dit is een optelsom van wat al is aangelegd en bestaande, vastgestelde plannen.


Doelstelling

Of die regionale energiedoelstelling lukt, is nog maar de vraag. Niet alleen door de nu aangekondigde ban op nieuwe energieparken, maar ook doordat simpelweg het elektriciteitsnet in de provincie Groningen meer dan vol is. Volgens netbeheerder Enexis staan daarom nu 440 vergunningaanvragen voor zonneparken en andere grotere energieprojecten in de wacht. Doordat het stroomnet in Groningen zo dicht zit, kan het nog minstens vijf tot tien jaar duren voordat deze situatie verandert, waarschuwt de netbeheerder.

Tot nu toe beslissen gemeenten zelf hoe en waar ze ruimte bieden aan zonneparken en windmolens. Provincie Groningen gaat met de gemeenten in overleg welke projecten toch doorgang kunnen vinden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer