Verbod zonnepark op landbouwgrond valt slecht in Groningse Staten

Een voorgesteld verbod op nieuwe zonneparken op landbouwgrond in de provincie Groningen viel woensdag 14 december niet goed bij diverse oppositiepartijen in de Provinciale Staten en bij meerdere insprekers.

Verbod+zonnepark+op+landbouwgrond+valt+slecht+in+Groningse+Staten
© Jan Anninga

Het dagelijks provinciebestuur wil om het 'waardevolle landschap' te beschermen geen medewerking meer verlenen aan het aanleggen van zonnevelden van meer dan 1 hectare op akkers. Ook grootschalige batterijopslag op ongewenste locaties kan voorlopig geen doorgang vinden. GroenLinks, SP, Volt en D66 toonden zich kritisch over de voorstellen.

BBB, ChristenUnie, PvdA en Groninger Belang spraken in hun coalitieakkoord af geen ruimte meer te bieden aan nieuwe plannen voor grootschalige wind- en zonneparken op land. Het college stelt nu voor om zonneparken alleen nog toe te laten in en aansluitend op stedelijk gebied. Zonnepanelen op daken en op vervuilde stukken grond hebben de voorkeur.


'Broddelwerk'

'Dit neigt naar broddelwerk, met een halfslachtige en overhaaste onderbouwing', sneerde Bas de Boer van GroenLinks. 'Dit staat haaks op alle opgaven, een totaalverbod gaat veel te ver.' D66 vroeg waarom is gekozen voor een 'radicale' koers en niet voor de lijn van het kabinet. Daarin wordt, zij het zeer beperkt, nog wel ruimte gegeven voor het opwekken van zonne-energie op landbouw- en natuurgronden.

Gedeputeerde Johan Hamster (ChristenUnie) verdedigde het voorstel. 'Dit besluit moet voorkomen dat een bijna industrieel complex vrijliggend op het veld kan worden geplaatst.'


Eerder overeengekomen zonneparkprojecten om de energiedoelstelling te halen, kunnen wel worden uitgevoerd. Hamster zei dat nog gesprekken met gemeenten worden gevoerd over bestaande zonneprojectplannen op landbouwgrond om te kijken of er alternatieve 'gepaste' locaties kunnen worden gevonden. Kleinschalige initiatieven op het gebied van zonne-energie blijven mogelijk, benadrukt de gedeputeerde. De energiedoelstelling komt volgens hem niet in gevaar.

Onder meer de BBB, ChristenUnie, VVD, PVV en FvD spraken wel steun uit voor het voorgenomen verbod. Het voorstel heeft naar verwachting voldoende steun in de Provinciale Staten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer