Met passend beheer kan zonnepark biodiversiteit vergroten

Een meer ecologische inrichting van zonneparken met ruigere begroeiing en struiken is goed voor de biodiversiteit. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een vijfjarig onderzoek, uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), in samenwerking met de provincie Groningen en Novar.

Met+passend+beheer+kan+zonnepark+biodiversiteit+vergroten
© SolarEnergy

Het onderzoek startte in 2022. Het afgelopen jaar brachten de onderzoekers bij drie grote zonneparken in Groningen en Drenthe de bodem, begroeiing, insecten, zoogdieren en vogels in kaart. Uit de eerste resultaten blijkt dat er veel te winnen valt in het (ecologisch) beheer van zonneparken. Zo blijken een grotere afstand tussen de zonnepanelen, één of twee keer maaien van het gras tussen de rijen panelen en ook stukjes laten verruigen goed voor de biodiversiteit.

In de drie onderzochte zonneparken werden hogere dichtheden muizen en vlinders waargenomen dan in nabijgelegen agrarische gebieden. Ook sommige vogelsoorten deden het beter. Deze bevindingen laten zien dat zonneparken niet alleen duurzame energie, maar ook een plus voor de natuur kunnen opleveren.

'De voorlopige resultaten van ons onderzoek zijn veelbelovend', zegt onderzoeker Raymond Klaassen, projectleider van de studie. 'Ze dagen de gangbare opvatting uit dat zonneparken schadelijk zijn voor de natuur. Met zorgvuldige planning en beheer kunnen we zowel groene energie produceren als de natuur ondersteunen. Dat de biodiversiteit profiteert van zonneparken komt ook doordat de uitgangssituatie – grootschalige akkers – weinig ruimte voor natuur biedt.'


Akkervogels

Voor sommige akkervogels is het volgens de onderzoekers nodig de afstand tussen de zonnepanelen nog groter te maken, of het naastgelegen gebied moet aantrekkelijker worden. Verder is het bij de aanleg van een zonnepark belangrijk verdichting van de bodem te voorkomen. Bijvoorbeeld door het gebruik van lichtere machines.

Niet alle soorten profiteren van ecologisch ingerichte zonneparken. Akkervogels zoals veldleeuweriken blijven weg. De eindresultaten van het onderzoek zijn naar verwachting eind 2027 bekend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer