Oogstmachine maakt aspergeteelt stuk minder arbeidsintensief

Door de inzet van de aspergeoogstmachine Chris van Christiaens Agro Systems kunnen telers jaarlijks fors besparen op personeelskosten. Bovendien kan er eerder in het seizoen worden geoogst en hoeft dat minder vaak te gebeuren.

Oogstmachine+maakt+aspergeteelt+stuk+minder+arbeidsintensief
© VidiPhoto

De machine werd dinsdagavond 14 mei gedemonstreerd bij Mevissen Gemüse in het Duitse Niederkrüchten, net over de grens bij Roermond. Volgens bedenker Math Teeuwen van Foil Innovation Trading kunnen aspergetelers in combinatie met stretchfolie van Growfoil flink besparen op de arbeidskosten.

'Ik werk al mijn hele leven in de aspergesector en weet daarom hoe het is om de hele dag asperges te moeten steken in de zon', zegt Teeuwen. 'De bereidheid van mensen om dit werk te doen, wordt steeds kleiner. Het is daarom ook steeds lastiger om aan personeel te komen.'


500 uur per hectare besparen

Teeuwen meldt dat de aspergeoogstmachine minstens 500 uur per hectare aan arbeid kan besparen. 'Uitgaande van een uurloon van 15 euro scheelt dat 7.500 euro. De machine kost 150.000 euro. Dus bij een areaal vanaf 7 hectare kun je binnen drie jaar de machine terugverdienen', rekent hij voor.


Chris moet worden ingezet in combinatie met een speciaal zwart-wit elastisch folie. Teeuwen: 'In dit folie kan een kop van een asperge ingroeien, zonder dat deze blauw of krom wordt. De asperge kan als het ware verder in het folie groeien.'

Volgens de bedenker kunnen de asperges door dit systeem tot 15 centimeter boven de grond uit komen. Dat zorgt ervoor dat een teler gemiddeld maar een keer in de week op dezelfde plek terug hoeft te komen. 'Je kunt meer kilo's oogsten in één keer, omdat er meer asperges op de rug staan. In de nacht wordt de lucht kouder, maar omdat de grond warm is, komen er meer stengels naar boven.'


Interesse vanuit Duitsland

Teeuwen merkt momenteel vooral interesse vanuit Duitse aspergetelers, waarvan er dinsdag bij de demonstratie zo'n vijftig aanwezig waren. 'In Duitsland is het minimumloon dit jaar fors gestegen. Voor aspergetelers zijn arbeidskosten 60 procent van de totale kosten, dus dat gaat vanaf dit jaar alleen nog maar zwaarder wegen.'


Nederlandse aspergetelers zijn volgens Teeuwen kritischer. 'In Nederland hebben telers vaak minder hectares en zijn de percelen kleiner, waardoor de machine vaker moet worden verplaatst.'

Omdat Chris op rupsen staat, kan dat alleen met een dieplader. 'Maar Nederlandse telers hebben op een gegeven moment ook geen keuze meer. De marges in de aspergeteelt worden steeds kleiner', meldt Teeuwen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer