Rabobank stelt duurzaamheidsfonds open voor gewassectoren

Rabobank breidt vanaf woensdag 15 mei het aanbod aan financieringen voor verduurzaming uit naar de gewassectoren. Vanaf dat moment kunnen ook agrarische bedrijven in de akkerbouw, glastuinbouw en open tuinbouw hun verduurzamingsplannen met korting financieren.

Rabobank+stelt+duurzaamheidsfonds+open+voor+gewassectoren
© Job Hiddink

Het duurzaamheidsfonds van Rabobank was sinds het afgelopen najaar al beschikbaar voor veehouderijen. Inmiddels maken ruim vierhonderd agrarische bedrijven hier gebruik van. Zo'n 80 procent doet dat om de bedrijfsvoering te extensiveren.

Rabobank denkt dat de Nederlandse land- en tuinbouwsector in 2040 in evenwicht met de omgeving voedsel zal produceren. De bank verwacht dan ook dat agrarisch ondernemers verder verduurzamen en daarvoor hebben ze geld nodig.


Gunstige voorwaarden

Na veehouders wil Rabobank nu ook akkerbouwers en tuinders met een toereikend verdienmodel leningen verstrekken tegen gunstige voorwaarden. Zo rekent de bank minder rente of hoeven klanten tijdelijk niets af te lossen. Ondernemers krijgen daarmee financieel ruimte om hun bedrijf aan te passen. Rabobank heeft tot 2030 3 miljard euro beschikbaar voor deze duurzame leningen.


Wat betreft de gewassectoren wil Rabobank vooral de doorontwikkeling van extensivering en precisielandbouw stimuleren. Volgens de bank helpt efficiënter gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en bemesting de bodem gezonder en de teelt klimaatvriendelijker te maken.

De bank draagt niet alleen financiële oplossingen aan. Het deelt ook actief sectorspecifieke kennis en brengt partijen in de voedselketen met elkaar in contact om tot nieuwe oplossingen te komen. 'Een goed voorbeeld is McCain, de grootste producent van aardappelproducenten ter wereld', zegt directeur Food & Agri Alex Datema van Rabobank.


'Samen met McCain ontwikkelde Rabobank een programma om akkerbouwers financieel een duwtje in de rug te geven om over te stappen op regeneratieve landbouw. In Nederland leveren zo'n vierhonderd akkerbouwers aan McCain, waaronder klanten van Rabobank. Deze klanten komen in aanmerking voor nieuwe en aantrekkelijke rentekorting op apparatuur die nodig is voor regeneratieve landbouw', geeft Datema aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer