Rabobank verwacht geen daling van melkprijs

Rabobank verwacht voor de komende maanden een stabiele tot licht stijgende melkprijs, die inclusief premies dicht bij de 50 eurocent per kilo komt te liggen. Hoewel dit positief nieuws lijkt, stelt zuivelanalist Richard Scheper van Rabobank dat ook het kostenplaatje anders is.

Rabobank+verwacht+geen+daling+van+melkprijs
© Nieuwe Oogst

'Weliswaar zijn de krachtvoerkosten gedaald, de kosten voor mestafzet zijn, mede door het natte voorjaar, verder gestegen', aldus Scheper. 'Het is daarom belangrijk de liquiditeit in de gaten te houden en ondertussen te werken aan structurele oplossingen.'

Overigens ziet de Rabobank-analist dat de melkaanvoer in de zuivelexporterende regio's zoals de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland en Noordwest-Europa onder druk is komen te staan. In die laatste twee regio's vanwege respectievelijk droogte en regen, in overige regio's speelt ook de lage winstgevendheid een rol.

'Op zich is het positief dat de melkaanvoer minder is, maar je moet niet te veel van de markt verwachten. In Europa komt de komende maanden de seizoenspiek en dat stuwt het aanbod', stelt Scheper.


Chinese melkproductie schiet omhoog

Terwijl in veel landen de melkproductie is gedaald, groeit die in China juist hard. Het eerste kwartaal van 2024 nam de productie toe met 5,1 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Over heel 2024 verwacht Scheper een groei van 3,2 procent naar 43,3 miljard kilo melk.

Doordat daarbij het besteedbaar inkomen van de Chinezen onder druk komt te staan, wordt voor 2024 een 8 procent lager volume aan zuivelimporten verwacht ten opzichte van 2023. Voor mageremelkpoeder kan deze daling oplopen naar 20 tot 30 procent.

De zuivelanalist van Rabobank merkt dat de markt voor mageremelkpoeder nu op een iets lager niveau opereert. 'Veel importregio's hebben de voorraden gevuld met een goedkoop product. In Algerije werken ze met tenders, daar is die voor levering tot en met september nu gevuld.'


Europese inkopers zijn afwachtend

Toch merkt Scheper dat inkopers in Europa afwachtend zijn. 'Ze kopen niet te ver vooruit, het op voorraad hebben kost ook geld. Dit betekent dat er nu weinig handel is. Maar dat betekent ook dat inkopers na de zomer op de markt komen om de voorraden aan te vullen. En ook Algerije moet met een nieuwe tender komen.'

De prijs voor mageremelkpoeder blijft de komende maanden op hetzelfde niveau, verwacht Scheper. Daarna voorziet hij een lichte stijging.

Daarbij is de markt voor melkvet goed. 'Dit kan leiden tot stabiele of zelfs sterkere prijzen voor kaas en boter. Wel is het zo dat je automatisch ook mageremelkpoeder produceert, wanneer je boter maakt. Een goede prijs voor boter kan een mindere prijs voor mageremelkpoeder deels goedmaken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer