Brabantse telers van biobased gewassen starten coöperatie

Een groep Brabantse agrariërs die grondstoffen telen voor biobased bouwmaterialen, verenigt zich in de nieuwe Telers Coöperatie. Volgens de initiatiefnemers is de oprichting van deze coöperatie gericht op biobased gewassen een primeur in Nederland.

Brabantse+telers+van+biobased+gewassen+starten+co%C3%B6peratie
© Tienke Wouda

'Deze duurzame manier van telen kan een alternatief verdienmodel worden voor veel agrarisch ondernemers', zegt bestuurslid en agrariër John Verberne van de Telers Coöperatie. 'Tot die tijd hebben we nog wat uitdagingen te overbruggen. Dat lukt niet alleen. Daarvoor hebben we elkaar nodig.' Rabobank Oost-Brabant schrijft in een nieuwsbericht over de nieuwe coöperatie. De lokale bank steunt het initiatief en noemt het een bijdrage aan de toekomstbestendige food- en agrisector.

Verberne legt uit dat de coöperatie is ontstaan uit het samenwerkingsverband Zuidoost-Brabant Verbouwt Natuurlijk Samen. Daarbij zijn akkerbouwers, loonwerkers, bouwbedrijven en woningcorporaties die zich bezighouden met biobased bouwen aangesloten. 'Als telers is het beter om ons te verenigen om tot afspraken te komen met bijvoorbeeld de bouwsector, maar ook om van elkaar te leren en gezamenlijk in te kopen of te verkopen.'

Al veertien agrariërs zijn lid van de Telers Coöperatie. Zij teelden vorig jaar allemaal verschillende biobased gewassen, bedoeld voor de bouwsector. Over de rol van de coöperatie om prijsafspraken te maken met afnemers zegt Hans Hunnekens, bij Rabobank accountmanager Grootzakelijk Food & Agri, dat dit bijzonder is. 'Het geeft de agrariërs in deze nieuwe keten de kans om voor zichzelf een sterkere positie te creëren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer