Rabobank: Europese varkensmarkt blijft in evenwicht

De Europese varkensmarkt ziet er rustig uit en lijkt in evenwicht. Dat stelt Rabobank in de nieuwste kwartaalupdate. Het productieniveau is stabiel. Alleen Spanje en Polen houden rekening met een toename van de productie als gevolg van de hogere marges. Rabobank verwacht dat de export van varkensvlees vanuit de Europese Unie voorlopig onder druk blijft staan.

Rabobank%3A+Europese+varkensmarkt+blijft+in+evenwicht
© Twan Wiermans

De varkensvleesproductie in de de 27 lidstaten in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk lag in januari van dit jaar 4 procent boven de productie van januari 2023. Rabobank schrijft dat toe aan het herstel van de productie na de feestdagen en niet aan de sterke toename van het aantal slachtdieren. Ook was het productieniveau in januari 2023 met 1.947.000 ton relatief laag.

Rabobank verwacht dat de varkensvleesproductie op een vergelijkbaar niveau blijft ten opzichte van vorig jaar, omdat de omvang van de Europese zeugenstapel vorig jaar is gestabiliseerd. Door een stijging van het aantal zeugen in Spanje en Polen sluit de bank een toename van de productie in deze twee landen dit jaar niet uit. 'Ziektedruk door Afrikaanse Varkenspest en PRRS in Spanje blijven een risico dat de productie negatief kan beïnvloeden.'


Krap aanbod

Het aanbod van varkens blijft krap in Europa. Samen met een seizoensgebonden verbetering in de vraag zorgde dit vanaf februari van dit jaar voor een stijging van de varkensprijzen. Toch blijft er sprake van een stevige competitie op exportmarkten. Op de meeste Europese exportmarkten van Nederland laat de consumentenprijsindex van varkensvlees een afvlakking zien. Dat geldt vooral voor de export vanuit Nederland naar Duitsland en Polen, concludeert Rabobank.

Vanwege de relatief grote exportafhankelijkheid van de Nederlandse varkensvleessector zorgen deze factoren voor een neerwaartse druk op varkensprijzen in Nederland. In week 13 van dit jaar lag de varkensprijs in Nederland 14 procent lager dan het Europees gemiddelde. Dit Europees gemiddelde lag in 2024 7 procent lager ten opzichte van dezelfde periode in 2023.


Biggenprijzen dalen

De biggenprijzen in Nederland volgen hetzelfde patroon als het Europees gemiddelde. Rabobank verwacht in het tweede kwartaal van dit jaar een seizoensgebonden daling in de biggenprijzen. Dit zorgt voor lagere, maar aanhoudende positieve marges bij de zeugenhouderij en een verbetering van de marges in de vleesvarkenshouderij ten opzichte van vorig kwartaal.

Op basis van marktanalyses denkt Rabobank dat het aanbod van mais en soja op de wereldmarkt voorlopig ruim blijft. De bank gaat uit van stabiele en licht dalende prijzen in het tweede kwartaal van 2024. De natte weersomstandigheden, vooral in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, zorgen nu voor matige gewascondities. Het resultaat daarvan zal volgens de bank een opwaartse prijsdruk op tarwenoteringen in Europa zijn. Rabobank voorspelt dat de voerprijzen gunstig blijven in het tweede kwartaal van dit jaar.


Varkensvleesexport

De varkensvleesexport van de 27 EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk lag in januari 2024 10 procent lager dan in januari 2023. Vergeleken met december 2023 vertoont de varkensvleesexport van januari wel een stijging van 17 procent. De volumes naar China – 109.000 ton – waren vergelijkbaar met het gemiddelde volume tijdens de tweede helft van 2023.

De Chinese varkensmarkt zoekt nog naar een nieuw evenwicht, stelt Rabobank. Het dalende varkensaanbod leidde tot stijgende biggenprijzen, terwijl de consumptie van varkensvlees in China de afgelopen weken op een gelijk niveau bleef. Rabobank houdt er rekening mee dat het importvolume van varkensvlees in het tweede kwartaal onder druk blijft staan.

Exportvolumes uit de 27 EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk naar Vietnam zijn in januari 2024 ten opzichte van januari 2023 meer dan verdrievoudigd: van 4.000 ton in januari 2023 naar 13.000 ton in januari 2024. Dit komt vooral door een hogere export van bijproducten. Ook de export naar Zuid-Korea nam toe (+17 procent; +4.000 ton), de Filipijnen (+21 procent; +4.000 ton) en de Verenigde Staten (+32 procent;+ 2.000 ton). De export naar Japan daalde met 13 procent, oftewel 4.000 ton.


Voerwinstmarge

Op basis van het historische verloop van de varkenscyclus gaat de voerwinstmarge dalen. Rabobank constateert dat er in Europa sprake is van een stabiel productieniveau. Signalen dat door de hogere marges van vorig jaar de productie op korte termijn toeneemt, zijn er maar in een paar landen, zoals Spanje en Polen.

Afhankelijk van hoe de PRRS-variant Rosalia zich in Spanje ontwikkelt, kan de productie daar verder herstellen. In Nederland en België zal de productie juist verder dalen door overheidsmaatregelen. Ook hogere voerkosten, minder exportmogelijkheden buiten de EU en een lagere consumptie hebben invloed op de voerminstmarge.

Rabobank verwacht dat de impact van de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties – Lbv- of Lbv-plusregeling – op de varkenshouderij dit jaar nog beperkt zijn. Bijna 17 procent van de bedrijven met varkens in Nederland heeft een aanvraag ingediend voor deze regeling. De meeste aanvragen in de varkenshouderij vallen onder de Lbv-regeling. De eerste beschikkingen zijn al verstrekt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    17° / 14°
    75 %
  • Zaterdag
    19° / 13°
    50 %
  • Zondag
    21° / 11°
    30 %
Meer weer