Australië wil export levende schapen per schip vanaf 2028 verbieden

Australië wil de export van levende schapen over zee vanaf 1 mei 2028 verbieden. Het land trekt omgerekend ruim 65 miljoen euro uit voor de realisatie van de plannen. De overheid is van mening dat de dieren moeten worden geslacht in eigen land. Dit zou beter zijn voor het welzijn van de dieren en de werkgelegenheid in Australië.

Australi%C3%AB+wil+export+levende+schapen+per+schip+vanaf+2028+verbieden
© Pixabay

De export van levende schapen over zee is in de afgelopen twintig jaar al fors gedaald. In seizoen 2002-2003 werd met deze exportvorm een omzet 415 miljoen dollar behaald. Dat is in seizoen 2022-2023 teruggezakt naar zo'n 77 miljoen dollar. De export van schapenvlees is in die periode juist verdrievoudigd.

Er is de afgelopen jaren veel kritiek geweest op de export van levende schapen over zee, vooral richting het Midden-Oosten. Onder meer vanwege hoge temperaturen. In 2019 werd daarom een verbod ingesteld op transporten over zee in de zomermaanden.

In januari van dit jaar ging het om een andere reden mis. Houthi-rebellen belaagden schepen die de Rode Zee wilden doorkruisen. Enkele schepen met schapen kwamen vast te zitten. Eén schip werd teruggeroepen. De Israëlische eigenaar van de schapen wilde het vaartuig vervolgens om Afrika laten varen. Dat stuitte op verzet. De dieren waren al maanden op de boot en die koerswijziging zou nog eens zestig dagen kosten.


'Schapen beschermen'

De Australische landbouwminister Murray Watt laat weten dat de regering deze maatregelen neemt 'om het welzijn van de schapen te beschermen'. 'De gemeenschap verwacht dat Australië de beste praktijken op het gebied van dierenwelzijn ter wereld hanteert. Ik begrijp dat sommige mensen de handel morgen willen stopzetten, en anderen helemaal niet.'

Van de 107 miljoen Australische dollar (omgerekend is dit ruim 65 miljoen euro) wordt 64,6 miljoen dollar uitgetrokken om schapenhouders en de keten klaar te stomen voor de nieuwe situatie. Het geld is bestemd voor onder meer het uitbreiden van de verwerkingscapaciteit en het verhogen van het dierenwelzijn. Verder wordt er 2,6 miljoen dollar geïnvesteerd in het verhogen van de welzijnsnormen.

Nog eens 27 miljoen dollar wordt gebruikt om de vraag naar schapenproducten in binnen- en buitenland te vergroten. De laatste 1,7 miljoen dollar is bedoeld voor een betere communicatie tussen de schapenvleesketen en de Australische overheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer