'Wil Nederland de melkveehouderij toekomstperspectief bieden?'

Melkveehouders staat het water aan de lippen. Als er niet snel een oplossing wordt gevonden voor de mestcrisis, dreigt het einde voor 40 procent van de sector. Wat de SGP betreft mogen we dat niet laten gebeuren.

%27Wil+Nederland+de+melkveehouderij+toekomstperspectief+bieden%3F%27
© Dirk Hol

Onlangs publiceerde de Europese Commissie het voorstel om renure toe te staan als kunstmestvervanger. Samen met collega Jan Huitema heb ik hier in het Europees Parlement jarenlang voor gepleit. Hopelijk kunnen boeren die dat willen hier zo snel mogelijk mee aan de slag en kan dit verlichting brengen op de mestmarkt.

In het licht van de problemen zijn echter grotere oplossingen nodig. En wel zo snel mogelijk. De sector reisde op 16 april naar Brussel, met het verzoek om de derogatiebeschikking twee jaar op te schorten. Ik steun dit verzoek van harte; het geeft de nodige tijd om in overleg naar verdere oplossingen te zoeken.

Ondertussen gaat de beerput verder open. De derogatie blijkt beëindigd door politieke druk van Timmermans en zijn kabinetschef Samsom. Men wist dat het beëindigen van de derogatie voor de waterkwaliteit niet zinvol was, zo blijkt uit vrijgegeven correspondentie. Ook is duidelijk geworden dat de lagere gebruiksnorm van 170 kilo stikstof per hectare niet wetenschappelijk is onderbouwd.

Het antwoord op deze cruciale vraag zal zich laten kennen door de politieke keuzes die nu worden gemaakt

Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP

Daarnaast is er sprake van een hardnekkig misverstand. In de media klonk deze week ook weer dat Nederlandse boeren jarenlang een uitzonderingspositie hadden in de EU en meer mest mochten uitrijden dan andere Europese boeren.

Ik wijs er nog maar eens op dat de lagere gebruiksnorm niet in heel de EU geldt, maar alleen in kwetsbare zones die de lidstaten zelf aanwijzen. Omdat Nederland ervoor koos het hele land als kwetsbare zone aan te wijzen, moeten we keer op keer een derogatie aanvragen van de lagere gebruiksnorm. Een norm die op veel plekken dus eigenlijk niet hoeft te gelden.


Betere waterkwaliteit met derogatie

Nu maatwerk via een derogatie steeds verder weg lijkt, verdient het de overweging die kwetsbare zones te herzien volgens artikel 3.4 van de Nitraatrichtlijn. Loop dan ook na of de meetpunten daadwerkelijk agrarische bronnen meten. Aangezien de waterkwaliteit in de afgelopen jaren is verbeterd mét derogatie, is er concrete onderbouwing dat de gegeven mestgift niet voor problemen zorgt, maar de juiste is voor de teelten.

De ogen zijn nu gericht op Den Haag. Het is duidelijk dat de huidige afbouw onvoldoende wetenschappelijke basis heeft. Alternatieve ideeën liggen op tafel. De cruciale vraag is: wil Nederland de melkveehouderij toekomstperspectief bieden? Het antwoord zal zich laten kennen door de politieke keuzes die nu worden gemaakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    21° / 11°
    20 %
  • Maandag
    20° / 11°
    45 %
  • Dinsdag
    23° / 11°
    20 %
Meer weer