'We hebben concrete oplossingen nodig'

In heel Europa vinden inmiddels boerenprotesten plaats. In Nederland kennen we nu al jaren van grote onrust in de sector. Boeren zijn wanhopig, ze voelen zich in hun bestaan bedreigd.

%27We+hebben+concrete+oplossingen+nodig%27
© Dirk Hol

Eind januari kwam vanuit Wageningen een alarmerend rapport over de gevolgen van duurzame landbouw op bedrijfsniveau. Hoe kunnen er nog 'zwarte cijfers' worden gehaald? De korte conclusie van het rapport is dat de transitie voor heel veel bedrijven financieel-economisch gezien geen haalbare kaart is zonder een adequaat ondersteunend beleid.

In de studie wordt gekeken naar de effecten van de al vastgestelde maatregelen uit het actieprogramma Nitraatrichtlijn, de derogatiebeschikking, de basisvoorwaarden aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en de doelen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied voor natuur, water en klimaat.

De doelen van de Europese Green Deal komen hier nog eens bovenop. Steeds meer boeren in diverse landen realiseren zich, getuige ook de focus van de protesten, dat de uitwerking van de Green Deal vergaande gevolgen heeft. Als we nu zien hoe groot de impact van huidige regelgeving al is, is het onverteerbaar dat de Europese Commissie weigerde gehoor te geven aan onze roep om een cumulatieve effectenbeoordeling van de Green Deal.

De SGP blijft zich op alle niveaus sterk maken voor toekomstperspectief voor boeren

Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP

Als SGP hebben we steeds gewaarschuwd voor de stapeling van regelgeving en het ontbreken van een duidelijk perspectief. Dit geldt zowel op nationaal als op Europees niveau.

De Europese Commissie startte vorige week een zogenoemde strategische dialoog met boeren. Hard nodig, maar veel te laat. Namens SGP bevroeg ik de commissie onlangs of ze dan ook bereid is te ambitieuze doelstellingen aan te passen naar realistisch beleid. Anders ben ik bang dat de strategische dialoog niet meer blijkt dan wat mooie woorden om de boel te sussen.

We hebben concrete oplossingen nodig. Voor de Nederlandse situatie moet er dringend meer ruimte komen voor het gebruik van dierlijke mest, zowel in ruwe als verwerkte vorm. In het algemeen moeten we naar meer doelsturing in plaats van middelvoorschriften, als het gaat om duurzaamheidsopgaven.

Daarnaast moeten we blijven inzetten op een gelijk speelveld. Oneerlijke concurrentie van buiten de EU ondermijnt de inspanningen voor duurzaamheid van onze eigen sector. Onlangs schreef ik de Europese Commissie aan over de ongebreidelde groei van de importen vanuit Oekraïne. Het is een stap in de goede richting dat er een drempelwaarde komt voor gevoelige sectoren.

De zorgen om het voortbestaan van het bedrijf beheersen ondertussen het gesprek aan veel keukentafels. Het trekt een zware wissel op het gezinsleven. Het is de hoogste tijd dat boeren weer toekomstperspectief krijgen. De SGP blijft zich hier sterk voor maken op alle niveaus, zowel lokaal, regionaal, landelijk als Europees.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer