'Hoop gloort in strijd tegen vogelgriep'

Vogelgriep is een groeiende bron van zorg, nu de vogelgriep ook buiten het vogeltrekseizoen in het land is gebleven. Maar met het nieuws dat pluimvee vanaf 12 maart volgens Europese regels gevaccineerd mag worden tegen vogelgriep, begint er weer hoop te gloren. Al zijn er nog wel haken en ogen.

%27Hoop+gloort+in+strijd+tegen+vogelgriep%27
© Dirk Hol

Allereerst moet een effectief vaccin goedgekeurd worden. Dan blijkt de uitvoerbaarheid van controles op gevaccineerde bedrijven een volgende horde. Om vaccinatie als duurzame oplossing te kunnen inzetten, moet er geen risico zijn dat de handel in producten van gevaccineerde dieren stil komt te liggen. De Europese regels zijn een belangrijke stap, maar het staat of valt met de acceptatie van private partijen.

Ook moeten we ons realiseren dat Europese overeenstemming niets zegt over de internationale handelsstromen met derde landen. Denk aan een grote handelspartner als het Verenigd Koninkrijk. Het is van het grootste belang dat ook met hen afspraken worden gemaakt over acceptatie van de producten van gevaccineerde dieren.

Overigens blijven we ons wat de leghennensector betreft ook inzetten voor het schrappen van de zestienwekentermijn waarbij de vrije-uitloopstatus vervalt. Dat die regel niet meer van deze tijd is, begint men in de Europese Unie (EU) steeds meer in te zien. Investeringszekerheid is van belang voor dierenwelzijn op lange termijn.

Als er binnenkort een inzetbare oplossing is voor vogelgriep, is voor het welzijn van onze dieren een wereld gewonnen

Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP

Dan nog even een ander punt dat we onlangs in overleg met de sector hebben aangekaart bij de Europese Commissie. Het betreft de juridische discussie rond het vangen van pluimvee voor transport. Overal in de EU wordt pluimvee via de poten gevangen. Opeens zou dat in Nederland niet meer mogen, op basis van diezelfde Europese regels. Reden om dit eens voor te leggen aan de commissie.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft recentelijk aanbevelingen uitgebracht waar het vangen via de poten opnieuw onderdeel van is. Het lijkt er dus op dat de juridische discussie in Nederland echt een storm in een glas water is. Hopelijk kan dit misverstand alsnog opgehelderd worden. We moeten het onszelf niet moeilijker maken dan het is.

Laten we onze energie focussen op het oplossen van de echte problemen. Mijn oproep aan de Nederlandse overheid is om vaker te kijken hoe andere landen zaken aanpakken, zoals voor het vangen van pluimvee. Als de glorende hoop bewaarheid wordt en er binnenkort een inzetbare oplossing is voor vogelgriep, is daarmee voor het welzijn van onze dieren een wereld gewonnen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  90 %
Meer weer