'Nieuwe veredeling voor duurzame teelt'

Er is alvast groen licht in de landbouwcommissie in het Europees Parlement voor nieuwe veredelingstechnieken zoals Crispr-Cas. Snellere ontwikkeling van nieuwe plantenrassen is ontzettend belangrijk voor duurzaamheid. Een positieve eerste stap dus dat de collega's in de landbouwcommissie met ruime meerderheid hebben ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie.

%27Nieuwe+veredeling+voor+duurzame+teelt%27
© Dirk Hol

Na decennia van uitstel kwam de Europese Commissie begin juli met het voorstel om nieuwe veredelingstechnieken meer ruimte te bieden. Het moet gaan om het resultaat; de gebruikte techniek is van ondergeschikt belang. De planten die onder het voorstel vallen, blijven binnen soortgrenzen, net zoals dat het geval is met klassieke veredeling.

Daar waar plantenveredelaars buiten Europa al gebruik kunnen maken van de nieuwe veredelingsmethoden, is het van belang dat deze nu ook zo snel mogelijk in de toolbox van Europese veredelaars komen. Dit kan boeren en tuinders de komende jaren helpen bij de enorme uitdagingen waar we met z'n allen voor staan: hoe produceren we voedsel met zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen, water en andere input? Robuuste rassen zijn hierbij een belangrijke sleutel.

Ik ben ook blij dat mijn voorstellen zijn overgenomen om te zorgen dat er geen patenten komen op het plantmateriaal. Voor de SGP is het altijd duidelijk geweest dat kwekersrecht de aangewezen manier is voor het beschermen van intellectueel eigendom in de plantenteelt. Het materiaal blijft zo beschikbaar voor verdere veredeling. Want wat biedt het materiaal, in de schepping gegeven, ontelbaar veel variatie en mogelijkheden. Het patentrecht is zodoende niet geschikt voor plantmateriaal. Dat wringt al langer en het probleem is breder. Maar laten we niet wachten en nu stappen zetten om die weeffouten aan te pakken. Het was goed om te merken dat er bij de collega's, van links tot rechts, unanieme steun was voor mijn voorstellen om patenten op plantmateriaal te stoppen.

Het is van belang dat nieuwe veredelingstechnieken zo snel mogelijk in de toolbox van Europese veredelaars komen

Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP

Hoe verder? In het Europees Parlement buigt nu ook de milieucommissie zich over het voorstel, waarna er begin volgend jaar nog een plenaire stemming plaatsvindt. Laten we benadrukken dat juist nieuwe veredelingstechnieken kunnen helpen bij het verminderen van het gebruik van chemische gewasbescherming. Als de gewassen weerbaarder worden, volgt de rest.

Ook de ministers moeten het nog eens worden in de Raad. Daar is nog wel werk te doen. Niet elk land is er even bekend mee. Die bewustwording moet groeien. Het is een belangrijke stap voor verduurzaming als er voor de veredelingstechnieken snel definitief groen licht komt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer