NZO: kennis voedingswaarde zuivel schiet tekort

Veel consumenten weten niet waarom zuivel gezond is en wat de voedingsstoffen in zuivel voor het lichaam doen. Ook is vaak niet duidelijk welke voedingsstoffen worden gemist bij het niet nuttigen van zuivel. Ook weten consumenten niet dat een dagelijkse portie zuivel de kans op diabetes type 2 en darmkanker kan verkleinen.

NZO%3A+kennis+voedingswaarde+zuivel+schiet+tekort
© Pixabay

Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1.500 respondenten van onderzoeksbureau Kien in opdracht van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). 'Mensen geven hun kennis over gezond eten een 7,4. Daarmee overschatten we onszelf', zegt Stephan Peters van NZO.

Volgens Peters weten veel mensen dat zuivel veel van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan calcium levert. 'Maar de meesten hebben geen antwoord op vragen over wat voedingsstoffen zoals calcium, vitamine B2 en B12 voor je lichaam doen. Zo weet minder dan 40 procent dat vitamine B12 bijdraagt aan een goede werking van het zenuwstelsel. Ook denkt de helft van de consumenten dat er geen verschil zit in de voedingswaarde van plantaardige dranken zoals soja-, haver- en rijstdrank.'


Advies Gezondheidsraad

Omdat zuivel bijdraagt aan de inname van belangrijke voedingsstoffen en aan het verkleinen van de kans op diabetes type 2 en darmkanker, raadt de Gezondheidsraad aan om twee tot drie porties melk of yoghurt en twee plakken kaas per dag te nemen.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zuivel verschilt per leeftijdsgroep en varieert van ongeveer 400 gram tot 600 gram. Op basis van de voedselconsumptiepeiling van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu van december 2023 blijkt dat Nederlanders gemiddeld 329 gram zuivel eten en drinken, inclusief zuivelproducten die niet in de Schijf van Vijf staan.


Niet aan hoeveelheid

Daarmee komen ze niet aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zuivel, zegt Peters. 'Dit gat is groot. Want hoewel er veel manieren zijn om aan voldoende voedingsstoffen te komen, is zuivel een makkelijke en snelle manier om de voedingsstoffen die je nodig hebt binnen te krijgen. Dit is onder andere nodig voor je botten en spieren en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Helaas weet niet iedereen dat zuivel veel voedingsstoffen bevat en wat die voor je lijf doen. Wij doen ons best om de kennis over de voedingswaarde van zuivel op te krikken.'

Voor vrouwen tussen 19 en 50 jaar die eten volgens de Schijf van Vijf, levert zuivel 84 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium, ongeveer 800 milligram. Een glas halfvolle melk van 150 milliliter levert 185 milligram calcium. Dit staat gelijk aan de hoeveelheid calcium in 559 gram broccoli, 219 gram spinazie of 148 gram Chinese kool.

Peters: 'Wie geen zuivel kan of wil consumeren, moet goed opletten of hij of zij de benodigde voedingstoffen wel binnenkrijgt. Niet iedereen is zich hiervan bewust.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer