Voor 3 miljard aan Nederlandse zuivel gaat naar Duitsland

Nederland heeft in 2023 voor ongeveer 3 miljard euro aan zuivelproducten naar Duitsland uitgevoerd. Dat meldt de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Duitsland is daarmee de grootste afnemer van Nederlandse zuivel.

Voor+3+miljard+aan+Nederlandse+zuivel+gaat+naar+Duitsland
© Dirk Hol

Dat heeft NZO-directeur Joep Rats vrijdag laten weten aan demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tijdens het overhandigen van een Gouds kaasje op de Grüne Woche in Berlijn. 75 procent van de zuivel die in Nederland wordt geproduceerd, wordt afgezet in Nederland of andere landen in Europa.

Meer dan de helft (55 procent) van de melk die in Nederland wordt geproduceerd, wordt, verwerkt in verschillende zuivelproducten, afgezet in Nederland, Duitsland en België. Vooral Nederlandse kaas is gewild bij de buurlanden van Nederland. De totale exportwaarde van zuivel bedroeg in 2023 ongeveer 10 miljard euro.


In eigen land

Volgens de NZO blijft zuivel ook in eigen land populair. 30 procent van de Nederlandse zuivel gaat naar Nederlandse consumenten. Uit onderzoek van GfK Panel 'Zuivelbarometer', in opdracht van NZO, blijkt dat 98 procent van alle Nederlanders zuivel drinkt en eet. Zij vinden melk en melkproducten gezond en natuurlijk. Ook is 93 procent van mening dat kaas bij Nederland hoort.

Van de Nederlanders vindt 85 procent de melkveehouderij en de zuivelindustrie van belang voor de Nederlandse economie. De Nederlandse zuivelsector levert volgens NZO een belangrijke bijdrage 'aan het verdienvermogen van de BV Nederland'. 7 procent van ons nationaal handelsoverschot is toe te schrijven aan zuivel.


Kaas en melkpoeder

In Nederland waren er in 2023 1,6 miljoen koeien op ongeveer 14.300 bedrijven. Zij produceerden 13,9 miljard kilo melk. 58 procent van de melk ging naar kaas, 13 procent naar melkpoeder, 7 procent naar consumptiemelk en -producten, 5 procent naar gecondenseerde melk en 3 procent naar boter of boterolie.

In de Europese Unie zijn Duitsland, België en Frankrijk de belangrijkste afnemers van Nederlandse zuivel. Buiten de EU zijn dat China, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer