Vliegende start voor boerenmarkt Purmerend

De eerste Boer & Ambacht in de veemarkthal in Purmerend heeft zaterdag 30 maart 1.600 bezoekers getrokken. Organisatoren Felicia Konings en Roos Klaver zijn blij met de grote opkomst. 'Mooi voor de kraamhouders die zo goede handel hebben.'

Vliegende+start+voor+boerenmarkt+Purmerend
© Bert Hartman

Een uur na de officiële opening door BBB-Statenlid en veehouder Ingrid de Sain lopen de eerste bezoekers van de markt Boer & Ambacht weer naar buiten, de nieuwkomers tegemoet. De meesten hebben een fles zuivel, vleespakket, bloemen, aardappelen of groente in de handen. Een man in een oranje hesje leidt het verkeer in goede banen. Binnen is het een gezellig geroezemoes op het marktterras en bij de kramen.

Organisator Roos Klaver is overweldigd door de grote toestroom. 'We hebben via sociale media de publiciteit gezocht en een evenement aangemaakt. Gisteren stond de teller op ruim vijfhonderd mensen die aangaven interesse te hebben om langs te komen. Vanochtend kwamen er nog een paar honderd bij. Het blijft afwachten of ze echt allemaal komen opdagen, maar dat blijkt nu dus wel.'


Soort Drie Dwaze Dagen

Vlak voor de opening stond de hal al helemaal vol publiek, zegt Klaver. 'Toen het lint was doorgeknipt, leek het hier wel op de Drie Dwaze Dagen bij de Bijenkorf. De mensen renden bijna op de kramen af.'

De kritische consument heeft behoefte aan voeding uit de korte keten

Felicia Konings, medeorganisator Boer & Markt

Klaver en medeorganisator Felicia Konings werken in de kleinschalige slachterij van Bob Bakker in Middenbeemster. De slager is zelf een groot voorstander van de korte keten en faciliteert veehouders en particulieren in de regio om zelf vlees aan te bieden.

'Ons werk heeft natuurlijk een prijs, maar die kan goed worden doorberekend in het vlees dat we verwerken', vertelde hij al eens aan Nieuwe Oogst. 'Wij adviseren daarin. Wat is het meest smakelijk? En minstens zo belangrijk: wat is gewild bij de eigen klantenkring? Die dialoog met de consument heeft echt een meerwaarde.'

Zo is op de werkvloer in de slagerij ook spontaan het idee ontstaan voor de markt. Konings: 'Roos en ik enthousiasmeren elkaar. Als de een met een idee komt, weet de ander altijd wel iets te bedenken om het nog leuker te maken. Zo jutten we elkaar steeds op. Uiteindelijk zijn we ook niet bang om door te pakken.'


Veel steun

Het tweetal heeft in de voorbereidingen veel steun gekregen van gemeente Purmerend en andere ondernemers die al meer ervaring hebben met dergelijke evenementen. 'Er komt best veel bij kijken, maar er zijn genoeg mensen die ons met raad en daad wilden bijstaan. Zo kregen we steeds meer het gevoel dat we met iets bezig zijn wat echt wordt gewaardeerd', zegt Konings.

Beide organisatoren hebben een grote affiniteit met de agrarische sector. Naast de slachterij runt Konings samen met Bakker een schapenhouderij. Klaver helpt ook geregeld mee in het veehandelsbedrijf van haar ouders.


Eerlijke verhaal

'We merken allebei dat er bij de kritische consument behoefte is aan duurzame voeding uit de korte keten, met aandacht voor dierenwelzijn en milieu. Deze boerenmarkt is niet alleen een plek om te verkopen, maar biedt de ondernemers ook de gelegenheid om het eerlijke verhaal over de producten te vertellen.'

Zelf bieden Konings en Klaver op deze dag ook eigen producten aan op Boer & Ambacht, namelijk worsten en diervoeding. Tijd om zelf achter de kramen te staan hebben ze niet.


De kraam met diervoeding en schapenvachten uit Middenbeemster.
De kraam met diervoeding en schapenvachten uit Middenbeemster. © Bert Hartman

Konings: 'Maar de verkoop is in goede handen, hoor. Ik hoorde net dat al meer dan de helft van onze worsten zijn verkocht, terwijl we nog niet eens halverwege het evenement zijn. We hebben alle kraamhouders vooraf op het hart gedrukt om voldoende producten mee te nemen, maar met deze opkomst had volgens mij niemand echt rekening gehouden.'

Een man laveert met een steekkar tussen de bezoekers om het assortiment Beemster Valery-aardappelen aan te vullen. De organisatoren kijken met een glimlach toe. 'Hier hoop je vooraf toch op? Dat het allemaal zo gesmeerd loopt.'


De Beemster Valery-aardappel uit Noordbeemster vindt gretig aftrek.
De Beemster Valery-aardappel uit Noordbeemster vindt gretig aftrek. © Bert Hartman

Vooraf bespeurde het tweetal nog wat terughoudendheid bij sommige producenten of er wel genoeg klandizie zou zijn. 'Dit helpt ons zeker om bij een eventueel vervolg ook andere bedrijven uit te nodigen om zo een nog breder assortiment te kunnen bieden', zegt Konings.


Branchebescherming

'De agrarische sector hier in de regio is echt gevarieerd. Dat helpt ons om een soort van branchebescherming toe te passen, zodat standhouders wat betreft prijs niet met elkaar hoeven te concurreren. De meeste ondernemers komen hier uit de buurt. Dat past ook weer bij de korte keten die we willen promoten', legt de organisator uit.

Tijd voor de 'marktmeesters' om nog even wat ondernemers te vragen naar hun bevindingen, tenminste als ze tussentijds niet worden aangesproken door enthousiaste bezoekers. 'We treffen hier veel bekenden', lacht Klaver. 'Dat komt ook omdat we ons hele netwerk op sociale media hebben bestookt met berichten. Via ons werk kennen we ook veel mensen.'


Kaas van De Boerderij Beleving in Spierdijk, ook geschikt om mee te fonduen.
Kaas van De Boerderij Beleving in Spierdijk, ook geschikt om mee te fonduen. © Bert Hartman

De verkoop bij de kraam van Noortjes Eieren loopt in elk geval als een trein, glundert de trotse tiener. Konings: 'Samen met haar moeder kon ze het soms amper bijbenen. Maar ze genoot er echt van. Logisch omdat ze lekker veel verkocht natuurlijk. Aan het eind van de middag hoefden ze maar een paar kartonnetjes weer terug in te laden.'

Zelf waren Konings en Klaver samen met een groep vrijwilligers pas om 22 uur 's avonds klaar met opruimen. 'We hebben de hele dag in een roes beleefd', blikt Konings terug. 'Bij de toegang hebben ze het aantal bezoekers geturfd en kwamen uit op 1.600. Na afloop kwamen alle kraamhouders ons persoonlijk bedanken. Sommigen hebben tussendoor nog iemand naar huis laten rijden om extra producten te halen. Echt machtig om mee te maken.'


Organisatoren mikken op vervolg in veemarkthal

Roos Klaver en Felicia Konings krijgen op de marktvloer voortdurend complimenten van bekenden voor de organisatie van de markt Boer & Ambacht. 'Velen vragen of er al een vervolg gepland staat. Ook de wethouder van gemeente Purmerend hoopt dat we er vaker onze schouders onder willen zetten. De Koemarkt in de stad zou hij geschikt vinden, maar we houden liever de veemarkthal aan. Ook om stichting Veemarkt Purmerend te ondersteunen. De hal is maar drie dagen in de week in gebruik. Dit soort evenementen brengt voor de stichting ook geld in het laatje,' zegt Konings. Klaver knikt: 'De ruimte is er uitermate geschikt voor, zo blijkt vandaag wel. Op zich zouden we best vier keer paar jaar iets willen organiseren, bijvoorbeeld rekening houdend met de seizoenen en verschillende thema's. Dan is het echt iets anders dan een gewone markt en blijft het voor de bezoekers ook leuk om hiernaartoe te komen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer