Agractie protesteert op 16 april in Brussel

De al eerder aangekondigde protestactie van Agractie tegen het Europese mestbeleid vindt plaats op dinsdag 16 april. Bestuursleden van Agractie hebben die dag ook een gesprek met Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius (Milieu).

Agractie+protesteert+op+16+april+in+Brussel
© Agractie/YouTube

In een video op YouTube kondigt bestuurslid Alien van Zijtveld de protestactie aan. In het geplande gesprek met de Eurocommissaris wil Agractie volgens Van Zijtveld 'de wanhoop en woede die boeren momenteel voelen over hoe het mestbeleid uitpakt op het boerenerf bespreekbaar maken'.

Daarnaast legt Agractie in Brussel een eis op tafel. 'We willen een opschorting van de derogatiebeschikking met daarin onder meer de aanwijzing van de met nutriënten verontreinigde gebieden, bufferstroken, kalenderlandbouw en de afbouw van de hoeveelheid dierlijke mest die mag worden geplaatst en wel mag worden aangevuld met kunstmest. Dit is dus een probleem dat veel breder speelt dan de melkveehouderij. Ook akkerbouwers hebben hier volop mee te maken', zegt Van Zijtveld.


Tekst gaat verder onder video.

Volgens de Agractie-bestuurder hebben een aantal andere landbouwpartijen toegezegd om met de actiegroep mee te gaan naar Brussel. 'Om gezamenlijk een vuist te maken. We roepen ook andere landbouwpartijen op aan te haken. Samen staan we sterk. Het gaat ons allemaal aan.'


'Koekenbakkers'

Farmers Defence Force (FDF) kondigde begin dit jaar ook al aan om te protesteren tegen het Europese landbouwbeleid. Die actie is gepland op 4 juni, twee dagen voor de Europese verkiezingen. Maar voorman Mark van den Oever piekert er niet over aan te sluiten bij Agractie. 'Het heeft helemaal geen zin om met die koekenbakkers in Brussel te gaan praten. In Den Haag moet het nu gebeuren, daar worden de regels gemaakt. In Europa bepalen ze alleen welke landen een uitzondering krijgen.'

Bovendien is Sinkevicius niet de juiste persoon om verhaal bij te halen, stelt Van den Oever. 'De nitraatcommissie gaat hierover. Wij hopen als FDF dat er een politieke omwenteling plaatsvindt en dat er dus andere mensen op die plekken komen te zitten. Daarom gaan wij pas op 4 juni naar Brussel.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer