Vogelgriepvaccinatie eenden Frankrijk verloopt voorspoedig

Al 21 miljoen eenden in Frankrijk zijn volledig gevaccineerd tegen vogelgriep, meldt Agroberichten Buitenland. In totaal krijgen in deze campagne, die van 1 oktober 2023 tot en met 30 september 2024 loopt, 64 miljoen eenden een vaccinatie.

Vogelgriepvaccinatie+eenden+Frankrijk+verloopt+voorspoedig
© Pixabay

Inmiddels hebben 26 miljoen eenden in Frankrijk de eerste vaccinatie tegen vogelgriep gehad. Vijf miljoen eenden wachten op een tweede vaccinatie. Dit kan met een tussentijd van drie tot vier weken. Een deel van de eenden heeft zelfs al een derde vaccinatie gehad.

Het Franse ministerie van Landbouw en Voedselsoevereiniteit is vooralsnog positief over de eerste resultaten. De virusdruk is, mede door de hygiënemaatregelen, lager dan voorgaande jaren. Ook het aantal uitbraken van vogelgriep is beduidend lager dan in het jaar ervoor. Terwijl er in de herfst- en wintermaanden van 2022 en begin 2023 315 uitbraken waren, bleef dit in de afgelopen zes maanden beperkt tot tien.


Foie gras

Dit is ook goed nieuws voor de productie van foie gras. Die is in 2023 met 21 procent gestegen ten opzichte van 2022. Toen daalde de productie met 22 procent ten opzichte van 2021. Een aantal landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Japan en Canada, heeft nu, vanwege de vaccinatie, de grenzen gesloten voor Franse foie gras. De Franse overheid wil eraan werken om die grenzen open te krijgen.


Frankrijk is verantwoordelijk voor bijna 70 procent van de Europese productie van foie gras en meer dan twee derde van die van de wereld. Het land is de grootste speler als het gaat om dit product. Het gaat om de lever van een eend of gans die speciaal is vetgemest door middel van dwangvoeding. Volgens de Franse wet is deze dwangvoedingsmethode verplicht om de beschermde benaming 'foie gras' te krijgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer