Minder vogelgriep door vaccinatie en daling besmette wilde vogels

In de afgelopen drie maanden zijn in Europa veel minder pluimveebedrijven getroffen door vogelgriep dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt onder andere door de vaccinatiecampagne in Frankrijk en doordat er minder besmette wilde vogels zijn aangetroffen, meldt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa).

Minder+vogelgriep+door+vaccinatie+en+daling+besmette+wilde+vogels
© Foto Eigen

In totaal zijn in de periode van december tot begin maart 179 uitbraken van vogelgriep gemeld bij pluimvee, 48 bij gehouden vogels en 414 bij wilde vogels. In dezelfde periode vorig jaar ging het om 403 uitbraken bij pluimvee, 119 bij gehouden vogels en 1.138 bij wilde vogels.

Een belangrijke oorzaak voor de daling in het aantal uitbraken is de verplichte vaccinatiecampagne bij eenden in Frankrijk; alleen moederdieren waren hiervan uitgezonderd. Vorig jaar waren in Frankrijk van december tot en met begin maart 181 vogelgriepuitbraken. Dit jaar waren er slechts acht uitbraken en in het hele seizoen tien.

Acht van die uitbraken werden aangetroffen bij ongevaccineerde dieren. In het zuidwesten van Frankrijk, waar sinds seizoen 2020-2021 voortdurend veel uitbraken waren, is sinds de start van de vaccinatiecampagne geen enkele uitbraak vastgesteld.


Minder uitbraken in Polen

Ook in Polen ligt het aantal vogelgriepuitbraken een stuk lager dan een jaar eerder. Toen waren er van december tot en met begin maart 88 uitbraken, nu zijn dat er 31. In Nederland waren geen uitbraken in de periode van 2 december tot en met 15 maart. Vorig jaar waren er in de periode van 3 december tot en met 1 maart drie uitbraken.


Het lagere aantal uitbraken in Europese landen komt volgens Efsa ook omdat er minder besmette wilde vogels zijn gevonden. Dat die wilde vogels van invloed zijn op het aantal uitbraken bij pluimvee is te zien aan de situatie in Denemarken en Moldavië. In beide landen zijn relatief veel besmette wilde vogels gevonden.

In Denemarken waren daardoor acht uitbraken bij pluimvee. In Moldavië waren er maar liefst 58 uitbraken. Wel zijn dit allemaal kleine bedrijven, waardoor het met 2.202 dieren om veel minder stuks pluimvee gaat. In Polen zijn wel grotere bedrijven getroffen en werden in totaal bijna 640.000 stukst pluimvee geruimd.


Bioveiligheid belangrijk

Het aantal besmette wilde vogels mag dan minder zijn, de Efsa blijft hameren op het belang van bioveiligheid. Ten eerste om het vogelgriepvirus buiten het bedrijf te houden. Het hoge aantal uitbraken in Moldavië houdt duidelijk verband met een gebrek aan bioveiligheid, waardoor het vogelgriepvirus vanuit wilde vogels het bedrijf binnen kan komen.

Ten tweede om versleping tussen bedrijven te voorkomen. In onder andere Hongarije, Tsjechië en Slowakije werden secundaire infecties vastgesteld veroorzaakt door indirect contact via mens of materialen. Efsa raadt pluimveehouders met meerdere bedrijven aan om te voorkomen dat materialen van het ene naar het andere bedrijf gaan. Als dat niet anders kan, is het advies om grondig te reinigen en desinfecteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer