Vogelgriep bij koeien en jonge geiten in de Verenigde Staten

In de Amerikaanse staten Kansas en Texas is het vogelgriepvirus aangetroffen bij melkkoeien. Dit meldt het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten. Een week geleden werd het virus ook al aangetroffen bij jonge melkgeiten. De consequenties zijn nog onduidelijk.

Vogelgriep+bij+koeien+en+jonge+geiten+in+de+Verenigde+Staten
© Nieuwe Oogst

Vanwege een mysterieuze ziekte bij melkkoeien in Texas, Kansas en New Mexico zijn melkmonsters en swabs uit de luchtwegen van de dieren onderzocht. In de staten Kansas en Texas is op twee bedrijven het vogelgriepvirus via de melkmonsters aangetroffen en op een bedrijf in Texas werd dit gevonden via de afgenomen swabs. De symptomen bij de koeien waren onder andere een verlaagde melkproductie en slechte voeropname. Veel oudere koeien hadden griepachtige verschijnselen, met koorts en verkleurde melk.

Het hoogpathogene H5N1-virus blijft in verschillende staten in de Verenigde Staten zorgen voor uitbraken bij pluimvee en wilde vogels. De infectie bij de koeien is zeer waarschijnlijk afkomstig van wilde vogels. Vorige week werd het hoogpathogene virus ook al gevonden, maar dan bij jonge geiten op een bedrijf waar ook enkele stuks pluimvee worden gehouden.


Virus niet aangepast

Het hoogpathogene vogelgriepvirus dat bij de melkkoeien is aangetroffen, is niet aangepast aan de dieren. Het gaat volgens het Amerikaanse landbouwministerie dus om het oorspronkelijke vogelgriepvirus.

'Er zijn geen mutaties gevonden, waardoor het virus beter kan vermeerderen in zoogdieren of de mens', zeggen deskundigen Evelien Germeraad en Wim van der Poel van Wageningen Bioveterinary Research. 'Er wordt verder onderzoek gedaan met de gevonden virussen. Over de consequenties is in dit stadium nog niets te zeggen. We wachten het onderzoek in de Verenigde Staten af.'


De deskundigen vinden wel dat waakzaamheid geboden blijft als er een hoogpathogeen vogelgriepvirus wordt gevonden. 'In Nederland is de bioveiligheid heel goed en is de sector zeer alert. Contact met wilde vogels moet vermeden worden en waakzaamheid blijft geboden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer