'Hygiëne rond vogelgriep blijft een must, ook na vaccinatie'

Een goede bedrijfshygiëne blijft van essentieel belang, ook wanneer vaccinaties bij pluimvee definitief doorgang krijgen. Dit is de belangrijkste conclusie uit het rapport 'Vogelgriep' dat is geschreven in opdracht van provincie Gelderland.

%27Hygi%C3%ABne+rond+vogelgriep+blijft+een+must%2C+ook+na+vaccinatie%27
© Poultry Expertise Centre

Het rapport is opgesteld door projectleiders Jan Workamp en Anne-Jo Smits van het Poultry Expertise Centre (PEC). Zij behandelen in het rapport verschillende praktische mogelijkheden voor pluimveehouders, adviseurs en andere erfbetreders om insleep van vogelgriep te voorkomen.

Workamp en Smits wijzen op het belang van bedrijfshygiëne, ook wanneer definitief kan worden gevaccineerd. Want als een gevaccineerde koppel toch met het virus besmet raakt, moet deze volgens de huidige Europese regelgeving alsnog worden geruimd. Bij de adviseurs van de pluimveehouders moet dit aandachtspunt ook hoog op de prioriteitenlijst staan, stellen Workamp en Smits.


Innovaties tegen insleep

Volgens de PEC-projectleiders bestaan er ideeën voor technische innovaties om risico's van insleep te verkleinen. Het testen hiervan en toepassen van succesvolle maatregelen verdienen in hun ogen extra stimulans vanuit de overheid en sector. Zo test Royal GD het inactiveren van virusdeeltjes, dit lijkt een perspectiefvolle techniek.

Het rapport werd deze week door Smits overhandigd aan Gelders gedeputeerde Harold Zoet (BBB).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer